Таксист відсидить три роки за ДТП, в якому постраждали троє пасажирів

За участю Калуської місцевої прокуратури суд оголосив обвинувальний вирок водієві транспортного засобу за фактом скоєння ДТП, що спричинила потерпілим тяжкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження (ч. 2 ст. 286 КК України). Про це повідомили в пресслужбі Прокуратури Івано-Франківської області.

Дорожня пригода сталася в лютому 2019 року.

Зібраними та безпосередньо дослідженими в судовому засіданні доказами підтверджується винуватість водія у вчиненні вказаної ДТП.

«Установлено, що останній у стані алкогольного сп’яніння рухався по проїзній частині дороги в селі Негівці Калуського району. Перебуваючи в населеному пункті, водій у порушення правил дорожнього руху перевищив максимально допустиму швидкість, не справився з керуванням та врізався в дерево. Внаслідок удару троє пасажирів транспортного засобу отримали тяжкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження», - йдеться у повідомленні.

Обвинувачений у судовому засіданні вину в інкримінованому йому злочині визнав частково. А саме, визнав що порушив вимоги ПДР, що спричинило ДТП та отримання потерпілими тілесних ушкоджень, які зазначені в обвинувальному акті, проте заперечив наявність такої обтяжуючої покарання обставини як вчинення злочину, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння.

Обвинувачений розповів, що він на той час працював таксистом. 24.02.2019 р. приблизно о 8-й годині ранку прийняв зміну і сів за кермо білого автомобіля «Шкода Фабіа» служби таксі «Вінтаж». На вул. Пушкіна в м. Калуші до нього сів один пасажир і він відвіз його в с. Монастирець Львівської області. Хоча це було в зимовий період, але заметілей того дня не було. Стан дороги в різних місцях був різним. Після цього повертався в м. Калуш. Далі пам`ятає, що отямився вже в реанімаційному відділенні Калуської лікарні. Хоча самого ДТП він не пригадує, але після ознайомлення з матеріалами досудового розслідування визнає, що не вибрав безпечної швидкості руху через що і трапилась ДТП. Категорично заперечив, що того дня він був в стані алкогольного сп`яніння, адже на передодні алкогольних напоїв не вживав. Він не пам`ятає, щоб в нього брали кров в медичному закладі з метою виявлення стану алкогольного сп`яніння.

Просив врахувати, що його водійський стаж становить 32 роки і він жодного разу не притягувався до відповідальності за порушення ПДР. Розкаюється за вчинене, просить в потерпілих пробачення. Зазначив, що в нього на утриманні перебуває стара мати.

Наголосив, що він в повному обсязі відшкодував шкоду двом потерпілим, а також в якості відшкодування матеріальної шкоди передав потерпілій 12000 грн. і 400 доларів США, адже розуміє, що вона понесла значно більше витрат, ніж підтверджено квитанціями. Щодо відшкодування цій потерпілій моральної шкоди, то позов в цій частині визнає частково і у разі задоволення позову судом, буде по мірі можливості відшкодовувати їй цю шкоду.

Суд визнав водія винним у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення та засудив до 3 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на 1 рік.

Вирок виніс суддя Володимир Онушканич.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.