На Долинщині планують добувати газ

Фото ілюстративне

ТОВ «Віва Експлорейшн» (м.Івано-Франківськ) планує провести дослідно-промислову та подальшу промислову розробку покладів вуглеводнів Старомізунської площі розташованої в Долинському районі Івано-Франківської області з метою видобування газу природного.

Загальна площа спеціального дозволу на користування надрами становить 263,5 км2.

Видобування вуглеводнів передбачається існуючим фондом свердловин. Запланована потужність видобутку природного газу становитиме 250 тис. кубометрів/добу з усіх свердловин.

Планується видобування природного газу існуючим фондом свердловин з влаштуванням промислового майданчику для розміщення установки підготовки газу (УПГ) біля села Кальна, де відбуватиметься сепарація газу з подальшою подачею в магістральний газопровід.

Експлуатаційні свердловини Старомізунської площі розташовані на землях Витвицької об’єднаної територіальної громади Долинського району Івано-Франківського області на відстані 6 км на захід від м. Долина. Спорудження установки підготовки газу передбачається на відстані 100 метрів у південному напрямку від свердловини 10-Вигода-Витвицька.

«Реалізація планованої діяльності дасть можливість зміцнення паливно-енергетичної бази України, забезпечення енергоресурсами населення і промисловості, збільшення надходжень грошових коштів у бюджет району, села та області, що сприятиме розвитку державних, соціальних, господарських програм. В економічному відношенні район, переважно, нафтогазоносний. Місцеве населення зацікавлене у розвитку нафтогазовидобувної галузі, оскільки розподіл коштів між бюджетами різних рівнів передбачає 2% рентної плати за користування надрами до районних бюджетів, 2% до обласних бюджетів за місцезнаходженням (місцем видобутку) відповідних природних ресурсів та 1% до бюджетів місцевого самоврядування за місцезнаходженням (якщо створено ОТГ, то вона отримує 3%, а до районного бюджету кошти не надходять)», - йдеться у повідомленні.

Експлуатаційний фонд свердловин Старомізунської площі налічує 5 свердловин. Продукція свердловин – це вологонасиченний природний газ з вмістом метану – 95-98,0 %.

Вся видобута продукція буде транспортуватись по трубопроводах на установку підготовки газу, промисловий майданчик якої планується облаштувати біля свердловини 10-Вигода-Витвицька. Сумарна продуктивність УПГ «Старомізунське» – 250 тис. нм3/добу газу.

Усі зауваження і пропозиції громадськості до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, необхідно надсилати до Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної державної адміністрації 76014, м. Івано-Франківськ, вул. Сахарова 23 A, тел./факс 52-61-50, e-mail: main@eco.if.gov.ua, (0342) 52-61-50, Пліхтяк Андрій Дмитрович.

За даними ЄДРПОУ, засновником ТОВ «Віва Експлорейшн» є кіпрська компанія «Надрекса Холдінгс Лімітед». Кінцевим бенефіціаром вказаний житель Івано-Франківська Думенко Сергій Сергійович.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.