Померла народна артистка Христина Фіцалович

На 83 році життя померла народна артистка України, професорка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Христина Фіцалович.

Біографічна довідка

Фіцалович Христина Павлівна — народна артистка України, професорка кафедри сценічного мистецтва і хореографії Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Народилася 1 черня 1938 року у м. Калуші.

У школі брала участь у художній самодіяльності, співала в хорі та вокальних ансамблях. Ще в шкільні роки отримала пісенну роль — образ Наталки в п'єсі Котляревського Івана «Наталка Полтавка».

Після закінчення школи Христина здала документи в Станіславський (Івано-Франківський) медичний інститут. В 1956 року поступила на диригентський відділ тодішнього Станіславського музичного училища.

В 1958 році Христина Келебай одружилась з Іваном Фіцаловичем, віолончелістом, керівником струнного квартету Станіславської обласної філармонії. В 1959 році, навчаючись на чевертому курсі, народила доньку Наталію.

У 1960 році Христина Фіцалович отримала призначення на роботу до обласної філармонії на посаду солістки-вокалістки. У філармонії співала різножанрові твори: класичні арії та романси, народні, ліричні та сучасні пісні. Крім того, пробувала себе в естрадному профілі — стала солісткою вокального ансамблю, з яким концертувала містами республік Середньої Азії (Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан).

Саме в Івано-Франківській філармонії, на одному з концертів її помітив головний режисер обласного театру Євген Аристархович Гречук, відчувши, що справжнім покликанням цієї співачки є сцена. Він запросив її на роль Любаші в опереті "Севастопольський вальс". І ось з 1963 року почався творчий театральний етап життя Христини Фіцалович.

Івано-Франківський академічний обласний музично-драматичний театр імені Івана Франка став для актриси другим рідним домом. Тут вона зіграла велику кількість ролей, зростала професійно. Підсумком цього стала і висока відзнака: Христині Фіцалович присвоїли почесне звання народної артистки Української РСР 27 січня 1984 року.

Останні роки Христина Фіцалович працювала професоркою кафедри сценічного мистецтва і хореографії Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.