На Івано-Франківщині планують розпочати навчання у школах з 1 вересня

Попри зростання показників захворюваності на гостру респіраторну хворобу COVID-19 в Україні та на Прикарпатті зокрема, підготовка до початку нового навчального року 2020/2021 триває. Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської ОДА.

І цьогоріч організація навчально-виховного процесу в закладах освіти матиме певну специфіку щодо підготовки та особливості організації й значною мірою залежатиме від того, як буде розвиватися епідемічна ситуація в регіоні. Про це йшлося на нараді в голови обласної державної адміністрації Віталія Федоріва за участю керівників профільних департаментів ОДА, які курують питання освіти і медицини.

Віталій Федорів наголосив, що важливо зараз посилити роботу для забезпечення готовності закладів області відповідно до розроблених Міністерством освіти і науки України рекомендацій щодо організації роботи закладів загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році.

«1 вересня навчальний процес розпочнеться відповідно до особливостей епідемічної ситуації у конкретному регіоні або окремій адміністративно-територіальній одиниці. – зазначив управлінець. – Тому маємо довести ці вимоги до керівника кожного району, міста, селища, села, керівників закладів освіти, щоб створити безпечні умови в організації навчання в школах і дитячих садочках».

Директор департаменту науки та молодіжної політики ОДА Віктор Кімакович коротко розповів про рекомендації МОНу для органіції навчання з 1 вересня. Відповідно цих до рекомендацій у навчальних закладах повинні бути підготовлені санітарні кімнати, місця для дезінфекції рук, наявні засоби дезінфекції та контейнери для використаних масок і рукавичок. Маски обов’язкові для дорослих, на дітей це правило не поширюється.

Задля соціального дистанціювання та уникнення скупчення, мінімізації контактів між дітьми МОН рекомендує забезпечити в школах розмітки на підлозі, що полегшує організацію двостороннього руху коридорами, виокремлення зон переміщення для різних вікових категорій учнів.

Усі працівники закладів освіти повинні проходити температурний скриніг перед початком роботи. Ця умова не поширюється на учнів, але передбачено проведення опитування щодо стану самопочуття.

Для організації харчування учнів рекомендовано дотримуватися визначеної дистанції між столами, кількість учнів за столами – не більше 4-х осіб. Забороняється організація харчування по типу шведського столу.

Педагогічні колективи повинні проводити й роз’яснювальну роботу щодо правил організації освітнього процесу, відвідування закладу освіти та перебування в ньому в умовах профілактики розповсюдження коронавірусної хвороби.

Перелічені та інші рекомендації уже надіслані керівникам закладів освіти. Водночас Віктор Кімакович зауважив, що проходження навчального процесу залежатиме від того, до якого рівня епідемічної небезпеки буде віднесена територія, де знаходиться навчальний заклад (зелений, жовтий, помаранчевий чи червоний). Навчання буде відбуватися або у звичайному режимі, тобто учні відвідуватимуть школу, або навчання проводитиметься дистанційно, якщо територія буде визначена із червоним рівнем епідемічної небезпеки.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.