В Івано-Франківську мітингували на захист української мови

Ми не повинні допустити в своїй державі прийняття жодного законопроекту, який би шкодив українській мові. Про це під час Віча на захист української мови заявив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Акцію під стінами Івано-Франківської обласної державної адміністрації організувала ГО «Рух захисту та розвитку української мови». До неї долучилися всі активні громадські організації міста.

«Мова – це зброя українців! Це зброя кожної нації! І ворог хоче забрати її у нас! Сьогодні на віче іванофранківці засвідчили, що українці більше не хочуть повторювати помилки минулого. Ми як ніколи єдині в тому, що основа України – це україноцентризм. У мові, у культурі, економіці, збройних силах і у всіх сферах нашого життя! Саме тому віча на захист української мови відбуваються по всій Україні: у столиці, обласних центрах, містечках, селах і селищах!», – говорить Руслан Марцінків та закликає українців не стояти осторонь такого важливого питання.

Окрім того, за його словами, з боку влади відбувається активний наступ не лише на українську мову та ідентичність, але й на місцеве самоврядування, та інші царини життя української громади.

Нагадаємо, що депутати від провладної партії внесли на розгляд Верховної Ради України закон, який дозволить викладання в українських школах недержавною мовою. Окрім того, 7 липня Конституційний Суд почав розгляд подання щодо скасування Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.