Франківська міська рада вимагає доопрацювати проєкт адмінтерустрою

Депутати Івано-Франківської міської ради звернулися до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова та Прем`єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо відхилення на доопрацювання проектів рішень щодо встановлення адміністративно-територіального устрою та оголошення виборів до районних рад.

Текст звернення:

Ми, депутати Івано-Франківської міської ради, звертаємо увагу представників центральної влади до загроз для місцевого самоврядування, які матимуть місце у випадку ухвалення окремих Постанов та Законів України Верховною Радою України без попередньої публічної презентації цілісного бачення децентралізації.

Внесення окремих проектів рішень щодо встановлення адміністративно-територіального устрою, в тому числі затверджений Кабінетом Міністрів України проект постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів», та оголошення виборів до районних рад разом з виборами до інших органів місцевого самоврядування, зокрема проект постанови №3582 «Про призначення чергових виборів депутатів обласних, районних, міських, районних в містах, сільських, селищних, міських голів, старост села, селища у 2020 році», може законсервувати узгоджену модель конституційного дизайну територіальної організації влади. При цьому сформується нова адміністративно-територіальна основа, за якої від моменту ухвалення відповідних рішень та проведення виборів абсолютно всі громади будуть під районними радами та районними державними адміністраціями, чого ніколи за часи незалежності не було.

Замість процесу децентралізації в результаті відбудеться централізація влади. В такому сценарії після голів обласних державних адміністрацій в територіальних громадах будуть не голови об’єднаних територіальних громад, як то мало би бути, а голови великих районних державних адміністрацій, яких затверджуватиме Президент України.

З огляду на те, що процес завершення першого і другого етапу реформи пішов не за базовим сценарієм, а без змін до Конституції України, і на те, що станом на зараз публічна позиція Президента України Володимира Зеленського, його команди та більшості у парламенті не відома, фінальне бачення завершення децентралізації не відоме, як і зміст законопроекту «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» не відомий.

З огляду на все вищенаведене, ми просимо відхилити проекти постанови, запропонований Кабінетом Міністрів України, «Про створення та ліквідацію районів», а також проект постанови №3582 «Про призначення чергових виборів депутатів обласних, районних, міських, районних в містах, сільських, селищних, міських голів, старост села, селища у 2020 році» та відправити їх на доопрацювання!

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.