Міська рада закликає припинити переслідування Чорновол та В’ятровича

Івано-Франківська міська рада звернулась до Президента України, Верховної Ради України, Служби безпеки України щодо вживання заходів задля припинення переслідування з боку Державного бюро розслідувань громадських активістів та лідерів Євромайдану 2013–2014 років Тетяни Чорновол та Володимира В’ятровича.

Текст звернення подаємо повністю:

Ексдепутата Верховної Ради Т. Чорновол ДБР підозрює у вчиненні низки злочинів. Поки що їй офіційно повідомили, що стосовно неї розслідується справа про вбивство, пов’язане з пожежею в центральному штабі Партії регіонів у розпал громадянських протестів у лютому 2014 року. Відкриття справи, яку вже розслідували й закрили в Генпрокуратурі через відсутність підстав, має явні ознаки політичного переслідування. Матеріали справи цілком передбачувано потрапили на розгляд одіозного судді Печерського районного суду Сергія Вовка, який свого часу засудив колишнього міністра МВС України Ю. Луценка до чотирьох років позбавлення волі. Міжнародні правозахисники однозначно розцінили такий перебіг подій як спланований акт політичних репресій. Адвокати Т. Чорновол оскаржили це призначення й попросили, щоби справу вів неупереджений суддя, однак це не завадило Печерському районному суду обрати запобіжний захід Т. Чорновол у вигляді домашнього арешту, який триватиме до 8 червня цього року.

Окрім питань, пов’язаних із упередженістю суду, також виникають небезпідставні сумніви щодо об’єктивності роботи ДБР, заступник директора якого Олександр Бабіков був адвокатом Віктора Януковича. Важливим фактом є те, що О. Бабікова на посаду висунула команда В. Зеленського, яка на чолі з нинішнім президентом уже неодноразово демонструвала своє упередження, агресію та повне несприйняття стосовно учасників Революції гідності.

Політичну заангажованість ДБР щодо кримінального переслідування Т. Чорновол підтверджує виклик у цю структуру на допит іншого активіста Майдану – відомого громадського діяча, депутата Верховної Ради від «Європейської солідарності» Володимира В’ятровича.

В. В’ятрович із цього приводу повідомив, що його виклик до ДБР ініційовано заявою одіозного депутата М. Бужанського у зв’язку з нібито неправомірними витратами на організацію міжнародного форуму пам’яті жертв Голодомору. Захід, який насправді було організовано до 85-ої річниці великої національної трагедії, зібрав науковців із усього освіту й мав на меті сприяти поширенню правди про Голодомор, що постійно викликає шалений спротив з боку Росії – головного винуватця винищення голодом мільйонів українських селян.

Переслідуючи найбільш активних і патріотичних представників українського суспільства, влада ризикує налаштувати проти себе не лише активістів Майдану, але й сотні тисяч добровольців та ветеранів війни, які відстоювали незалежність країни.

Вбачаємо в політичних переслідуваннях із боку ДБР втілення в життя відверто російського сценарію і виразну спробу помститися активістам Майдану, нівелювати його цінності та героїв. Вимагаємо припинити кроки, скеровані на розкол країни, підігрування планам, які всіма силами намагається реалізувати країна-агресор, негайно відмовитися від політики дискредитації українських патріотів, знакових постатей сучасної історії України, що стоять на заваді перетворенню нашої держави в московську колонію.

Прийнято 22 квітня 2020 року на сесії Івано-Франківської міської ради.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.