Водій, який на смерть збив дівчинку у Яремчі, відбувся умовним терміном

Надвірнянський районний суд виніс вирок щодо водія, який скоїв смертельну аварію у м.Яремчі.

Аварія сталася 20 грудня 2017 року.

Обвинувачений, керуючи автомобілем марки «FORD Тrаnsit», рухався ділянкою автодороги Н-09 Мукачево-Львів, що по вул. Свободи у м. Яремчі у напрямку м. Мукачевого. Проїзна частина дороги має дві смуги руху, по одній в кожному напрямку. У цей час по тротуарній доріжці, що примикає справа до проїзної частини дороги, у зустрічному напрямку, рухалися жінка із малолітньою дочкою (2013 року народження).

Технічний стан автомобіля марки «FORD Тrаnsit» не відповідав вимогам забезпечення безпеки дорожнього руху, а саме через несправності робочої гальмівної системи автомобіля та невідповідність стану шини переднього правого колеса. У своїй сукупності зазначені несправності при застосуванні водієм гальмування впливають на погіршення гальмівних властивостей транспортного засобу.

Водій, рухаючись по заокругленій ділянці дороги у праву сторону зі швидкістю приблизно 44...49 км/год., не справився з керуванням, виїхав за межі проїзної частини дороги праворуч на тротуарну доріжку, де вчинив наїзд на пішоходів.

У результаті порушення водієм Правил дорожнього руху України сталася дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої загинула пішохід - малолітня дівчинка від закритої черепно-мозкової травми з переломом основи черепа, крововиливом під м`яку мозкову оболонку та м`які тканини голови, яка ускладнилась набряком та набуханням головного мозку.

Жінка-пішохід отримала тілесні ушкодження у вигляді закритої травми правого плеча у вигляді перелому плечової кістки зі зміщенням відламків, які відносяться до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, як таких, що викликали тривалий розлад здоров`я і не є небезпечними для життя в момент спричинення.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою у вину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав, суду пояснив, що він на своєму автомобілі марки «FORD Тrаnsit», повертався з сезонних робіт з м. Одеси додому в Закарпатську область. Близько 13.00 хв. він рухався по вул. Свободи у м. Яремчі у напрямку м. Мукачевого. На його смузі руху стояли припарковані автомобілі, тому щоб продовжити рух він почав здійснювати маневр об`їзду вказаних автомобілів. При здійсненні об`їзду він відчув, що його автомобіль почало кидати вправо. Він почав гальмувати, однак не впорався з керуванням та його автомобіль кинуло на тротуарну доріжку, де в той час рухалися пішоходи та він здійснив наїзд на даних пішоходів.

Він не знав про те, що технічний стан його автомобіля не відповідав вимогам забезпечення безпеки дорожнього руху, а саме що в нього були несправності робочої гальмівної системи автомобіля та стертий малюнок протектора шини. Тормозну систему він ремонтував за два дні до того, та вона була в справному стані перед виїздом. Також перед виїздом з м. Одеси шини на його автомобілі були цілі, та на них не був стертий малюнок протектора.

У вчиненому щиро розкаявся, вказав що шкодує про вчинене, просив вибачення у потерпілих. Просив суд його суворо не карати.

Чоловік потерпілої жінки та батько загиблої дівчинки в судовому засіданні зазначив, що обвинувачений відшкодував йому матеріальну та моральну шкоду, завдану злочином, в зв`язку з чим він не має до обвинуваченого жодних претензій матеріального та морального характеру. Просить зменшити обвинуваченому покарання.

Потерпіла жінка повідомила в суді, що обставин за яких трапилась вказана ДТП вона не пам`ятає. Її госпіталізували до лікарні, а через три дні їй повідомили, що від отриманих травм дочка загинула на місці події. В результаті ДТП вона отримала тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості, як такі, що викликали тривалий розлад здоров`я і не є небезпечними для життя в момент спричинення.

Потерпіла зазначила, що обвинувачений відшкодував їй завдану матеріальну та моральну шкоду, та вона не має до обвинуваченого жодних претензій матеріального та морального характеру. Просила суд обрати обвинуваченому покарання, не пов`язане з позбавленням волі.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України та призначив покарання - три роки позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортним засобом на строк два роки. На підставі ст.ст. 75 КК України звільнив обвинуваченого від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком два роки.

Вирок винесла суддя Олександра Міськевич за участю прокурора Гриненка А.В.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.