Посадовці облгазу, яких підозрювали у зловживаннях, відбулись штрафами

Івано-Франківський міський суд виніс вирок щодо посадовців Дочірнього підприємства «Івано-Франківськ-Пропан» ПАТ «Івано-Франківськгаз», яких обвинувачували у службовому підробленні, вчиненому у складі організованої групи.

«Починаючи з березня 2018 року, обвинувачений, будучи службовою особою юридичної особи приватного права, та діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та інших осіб, розробив злочинний план, суть якого полягала у систематичному використанні всупереч інтересам юридичної особи приватного права своїх повноважень, та повноважень інших службових осіб зазначеної юридичної особи публічного права, з метою придбання за спеціальними (значно нижчими ніж скраплений газ для потреб промисловості) цінами завищених обсягів скрапленого газу для обслуговування ДП «Івано-Франківськ Пропан» на спеціалізованих аукціонах з продажу скрапленого газу для потреб населення. При цьому надлишки придбаного на спеціалізованих аукціонах скрапленого газу, призначеного виключно для потреб населення, планував реалізовувати суб`єктам господарювання за цінами газу, призначеного для потреб промисловості, поза бухгалтерським обліком. При цьому маскування злочинної діяльності під законну господарську діяльність, повинно відбуватися шляхом складання, видачі ним як службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, а також складання, та внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей підпорядкованими йому службовими особами про переміщення та реалізацію скрапленого газу призначеного виключно для потреб населення», - йдеться у вироку суду.

Обвинувачений створив та очолив організовану злочинну групу, учасникам якої довів злочинний план та розподілив злочинні ролі згідно із виконуваними ними посадовими обов`язками.

«Створена та очолювана обвинуваченим організована злочинна група до складу якої увійшли службові особи юридичної особи приватного права - ДП «Івано-Франківськ - Пропан», починаючи з березня 2018 року, діючи у відповідності до злочинного плану, з метою одержання неправомірної вигоди від продажу скрапленого газу призначеного для потреб населення за комерційними цінами, шляхом складання, та внесення до офіційних документів недостовірних відомостей про постачання та реалізацію скрапленого газу для потреб населення, систематично формувала надлишки скрапленого газу, з метою його реалізації комерційним структурам поза бухгалтерським обліком», - йдеться у вироку суду.

Всього членами організованої злочинної групи, шляхом зловживання своїми повноваженнями, в супереч інтересам юридичної особи приватного права - ДП «Івано-Франківськ - Пропан», з метою одержання неправомірної вигоди для себе, шляхом складання завідомо неправдивих офіційних документів та внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, було сформовано надлишки скрапленого газу в кількості 93,81 т на загальну суму 832 тисячі гривень, який реалізовано поза бухгалтерським обліком, внаслідок чого спричинено тяжкі наслідки.

В судовому засіданні обвинувачений обвинувачений свою вину визнав, послідовно та в повній мірі підтвердив обставини вчинених ним злочинів, зокрема зазначив, що очолюване ним підприємство отримувало відповідні прибутки за рахунок сформованих надлишків скрапленого газу. Обвинувачений зазначив, що згадані прибутки використовувались саме на розвиток підприємства в зв`язку з наявним скрутним економічним становищем. Обвинувачений у вчиненому щиро розкаявся, просив суд суворо його не карати.

Ще четверо підозрюваних визнали свою вину та просили суд суворо їх не карати.

Читайте також: Справу про розкрадання скрапленого газу передали до суду

Суд визначив організатору злочинної групи остаточне покарання у виді штрафу в розмірі 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 15300 (п`ятнадцять тисяч триста) грн., з позбавленням права обіймати посаду директора підприємства в нафтогазовому комплексі строком на 3 роки.

Інші фігуранти кримінального провадження відбулись штрафами від 4 до 14 тисяч гривень.

Речі, які були вилучені під час обшуку, зокрема і транспортні засоби, повернули власникам.

Вирок виніс суддя Олег Лазарів за участю прокурора Орищенка І.В.

Нагадаємо, що у результаті проведення процесуальних заходів у підозрюваних осіб, правоохоронцями вилучено 500 тисяч доларів США, 22 тисячі євро, 240 тисяч гривень, золоті злитки на понад 8 мільйонів гривень (в еквіваленті національної валюти), «чорнові» записи та іншу документацію.

Жодних згадок про величезні суми коштів, золоті злитки та зброю, яка була виявлена у процесі обшуків, у вироку суду немає.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.