На Прикарпатті готуються до реформи адміністративно-територіального устрою

2 березня під керівництвом заступника голови ОДА Світлани Онищук відбулася селекторна нарада, на якій було розглянуто питання організації проведення обговорень про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади. Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської ОДА.

Розпочинаючи нараду, заступник голови ОДА Світлана Онищук розповіла, що Президентом України Володимиром Зеленським, віце-прем’єр-міністром України - міністром розвитку громад та територій України Денисом Шмигалем ініційовано проведення широких публічних обговорень про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

«На переконання Президента України має бути проведена велика суспільна дискусія. Всі думки щодо цих змін будуть проаналізовані та структуризовані й донесені до парламентаріїв. У експертів з Прикарпаття є ряд обґрунтованих пропозицій щодо децентралізації. Важливим є й те, що цього тижня у м. Чернівці делегація з Івано-Франківщини із представниками органів місцевого самоврядування, науковцями та практиками реформи децентралізації візьмуть участь у такому обговоренні та представлять свої компетентні бачення і напрацювання щодо конституційних змін», - зауважила посадовець.
«Розділ Конституції України про місцеве самоврядування 1996 року був задекларований та не опирався на всі положення європейської хартії місцевого самоврядування. Враховуючи ті процеси децентралізації, які у нас відбулися з 2015 року на Україні необхідно закріпити на конституційному рівні ті положення європейської хартії, які були застосовані в адміністративній реформі під час утворення ОТГ», - зазначив радник з юридичних питань «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття» Михайло Івашків.

Також експерт Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття наголошував на необхідності опрацювання пропозицій від громадськості Прикарпаття, які необхідно впровадити на конституційному рівні.

Йшлося і про пропозиції щодо системи адміністративно-територіального устрою, формування органів місцевого самоврядування, повноважень, ресурсної бази місцевого самоврядування відповідних рівнів, систему місцевих органів виконавчої влади та забезпечення прав громадян.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.