На Івано-Франківщині розпочинається атестація прокурорів

З 2 по 5 березня триватиме перший та другий етапи другої черги переатестації, яку проходитимуть працівники регіональних прокуратур, у тому числі Івано-Франківської, а це загалом 87 прокурорів, включаючи керівництво. Про це повідомили в Прокуратурі Івано-Франківській області.

«Для забезпечення безперервності роботи регіональної прокуратури, прокурори проходитимуть перші два етапи тестування упродовж чотирьох днів підряд у кількості 21-22 працівники щодня згідно з графіком, затвердженим Офісом Генерального прокурора. Атестація є складовою частиною реформи органів прокуратури України і складається із трьох черг. У першу чергу вже пройшли атестацію працівники Генеральної прокуратури України, 56% із них залишились працювати в Офісі Генерального прокурора. У другу чергу переатестацію проходять працівники регіональних прокуратур, у третю – місцевих», - йдеться у повідомленні.

Атестація прокурорів кожної ланки складається із трьох етапів. До кожного наступного етапу кадрові комісії допускають тих прокурорів, які успішно пройшли попередній.

На першому етапі прокурори складають іспит у формі анонімного тестування з використанням комп'ютерної техніки з метою виявлення знань та вмінь у застосуванні закону, відповідності здійснювати повноваження прокурора. На другому – оцінюються загальні здібності і навички на основі анонімного комп'ютерного тестування. На третьому етапі прокурори пройдуть співбесіду з метою виявлення відповідності вимогам професійної компетентності, етики та доброчесності.

До співбесіди будуть залучені фахівці із зовнішнього середовища, експерти громадянського суспільства та представники міжнародних організацій.

Cтосовно прокурорів, які будуть допущені до заключного етапу атестації, здійснюватиметься перевірка на доброчесність, яка включатиме відповідність витрат і майна прокурора та членів його сім’ї, а також близьких осіб задекларованим доходам, відповідність поведінки прокурора вимогам професійної етики. Ці питання будуть обговорюватись із кандидатом під час співбесіди.

Після прийняття кадровою комісією рішення щодо проходження або непроходження прокурорами співбесіди результати атестації будуть оприлюднені на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора та регіональних прокуратур.

Прокурори, які успішно пройдуть атестацію, працюватимуть у реформованих органах прокуратури.

«В цілому, атестація – складова реформи органів прокуратури. ЇЇ метою є, перш за все, очищення системи органів прокуратури та відбір найкращих і доброчесних прокурорів, які зможуть виправдати очікування суспільства. Всі чинні прокурори, які пройдуть оцінювання, продовжать працювати в нових органах прокуратури. А це, насамперед, професіонали, орієнтовані на вирішення проблем регіону, а не на обслуговування власних чи інших приватних інтересів», – зазначив очільник регіональної прокуратури Юрій Фреїшин.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.