Нацрада оштрафувала Newsone через висловлювання Коцаби

За результатами позапланової перевірки, яка підтвердила порушення ТОВ «Новини 24 години» (супутниковий телеканал «NEWSONE»), м. Київ, норм чинного законодавства регулятор на засіданні 27 лютого визнав у висловлюваннях, що були поширені 5 листопада 2019 року в ефірі цього мовника, наявність закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті.

Національна рада застосувала до мовника дві санкції – «оголошення попередження» і «стягнення штрафу».

«Численні висловлювання ведучого програми Руслана Коцаби, які прозвучали в передачі «Я так думаю» (початок о 23:25, «прямий ефір»), свідчать про нехтування нормами міжнародного права та законів України, які забороняють поширювати мову ворожнечі та ненависті. Ведучий неодноразово вдавався до маніпулювання фактами і поширював пропагандистські наративи, що подібні до офіційної політичної та пропагандистської позиції Російської Федерації, визнаної Верховною Радою України і міжнародною спільнотою більшості країн Європи країною-агресором, та мають ознаки таких, що базуються на упередженості, маніпулюванні суспільною свідомістю, зокрема шляхом поширення неповної або упередженої інформації», - йдеться у повідомленні Нацради.

У цій програмі прикарпатський блогер Руслан Коцаба назвав війну на Донбасі громадянським конфліктом.

«Мир, мир на Донбасі», але війна триває. Військовий бюджет не скорочується. Шостий рік, уявіть собі, шостий рік, нічого не міняється. Пора вже пану Зеленському визначитися, чи він продовжує криваву вакханалію попередньої банди, чи все ж хоче увійти у підручники з новітньої історії України як миротворець, який приніс мир на Донбас, а відтак всім нам, українцям…», – цитує висловлювання КОцаби пресслужба Нацради.

Національна рада раніше також звернулася щодо зазначеного ефіру ТОВ «Новини 24 години» за висновками до Незалежної медійної ради. Вони були оприлюднені 30 січня 2020 року.

Згідно з аналізом фахівців медіагалузі у висловлюваннях Руслана Коцаби, що прозвучали в прямому ефірі 05.11.2019 у передачі «Я так думаю», наявні ознаки мови ворожнечі щодо учасників АТО/ООС та учасників Революції гідності. Також телеканал у цьому випуску передачі не дотримався вимог достовірності подання інформації та систематично не дотримується вимог щодо об’єктивності (неупередженості), повноти й збалансованості подання інформації.

Національна рада визнала порушення та оголосила попередження ТОВ «Новини 24 години». Також відповідно до статті 72 цього закону застосувала до мовника санкцію «стягнення штрафу» за вчинення порушень, передбачених частиною восьмою цієї статті. Сума штрафу становить 25% ліцензійного збору, для «NEWSONE» це буде 105 625,50 грн (сто п’ять тисяч шістсот двадцять п’ять гривень 50 копійок).

Штраф до Державного бюджету має бути сплачений у тридцятиденний термін, за такий самий період ліцензіат має увідповіднити своє мовлення законодавчим вимогам.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.