Обласна рада затвердила програму вшанування пам’яті депортацій українців

Обласна рада затвердила обласну комплексну програму “Вшанування в області Року пам’яті депортацій українців в ХХ столітті” на 2020 рік. Таке рішення було прийняте на 34-ій сесії обласної ради 21 лютого 2020 року. Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської облради.

Програма визначає стратегію проведення загальнообласних заходів, впорядкування пам’ятних місць та будівель, видання тематичної друкованої продукції, вшанування пам’яті про українців, які стали жертвами тоталітарних режимів.

«Наприклад в тих селах, з яких вивозилися люди, передбачено встановити відповідні знаки, планується прибирання та впорядкування поховань, зйомки тематичного фільму тощо. Очікуємо створення унікального музею депортації українців в Брошнів-Осаді за сприяння обласної ради. Заходів багато, тому думаю, що ми належно вшануємо депортованих», – розповів депутат обласної ради, ініціатор програми Сергій Адамович.

Відзначимо, що упродовж 1944-1952 років із західних областей УРСР було депортовано, за даними правоохоронних органів, в північні і східні райони Радянського Союзу 65906 cімей (203 тис. 662 особи). Виселенню, насамперед, підлягали родини учасників ОУН-УПА, заможні селяни, священництво, українська інтелігенція. Депортації характеризувалися масовими порушеннями як чинного законодавства, так і загальнолюдських моральних принципів.

Крім того, комуністичні режими СРСР i Польщі понад 482 тисячі українців примусово позасудово переселили до УРСР у 1944-1947 роках з етнічних українських земель Закерзоння із застосуванням терору, репресій, конфіскації майна, обмеження політичних, соціально-економічних і культурних прав.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.