Обласна рада закликала центральну владу не допустити продажу землі

Депутати обласної ради звернулися до Президента України В. Зеленського, Голови Верховної Ради України Д. Разумкова та народних депутатів України від області з приводу розгляду законопроєкту № 2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”. Відповідне рішення було прийняте на 34-ій сесії обласної ради 21 лютого 2020 року.

Виступаючи перед депутатським корпусом перший заступник голови обласної ради Василь Гладій нагадав, що це вже четверте звернення до керівництва держави на народних депутатів щодо ринку землі.

«У своїх зверненнях ми вказували на ризики запропонованої владою моделі ринку, а саме на відсутність державного контролю обігу земель, велику кількість гектарів землі, придбаної в одні руки, відсутність державної підтримки малих і середніх фермерських господарств, можливість через банківські і кредитні установи купляти землю іноземцям. У своїх зверненнях ми вимагали відхилити законопроект № 2178-10 як антиукраїнський, продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, відтермінувати розгляд даного законопроекту до закінчення військової агресії та до відновлення територіальної цілісності України. Однак, не дивлячись на наші звернення і на те, що за даними соціологій переважна частина населення поділяє такі думки, саме в даний час законопроект розглядається в другому читанні, тому ми не можемо бути осторонь», – підкреслив Василь Гладій.
«Чинна влада спішить з відкриттям ринку землі. Хоча нам кажуть, що завдяки цьому збільшиться ВВП на 3%, розрахунки показують, що цього не буде. Показник може збільшитися лише в межах 1% протягом перших двох років, а потім буде спостерігатися регрес, оскільки всі будуть концентрувати фінансові ресурси, щоб мати змогу купити сільськогосподарську землю», – додав в ході обговорення звернення голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Приймак.

В свою чергу голова обласної ради Олександр Сич зауважив, що земля поряд з мовою, історією, культурою та релігією є складовою частиною ідентичності нації.

«Історію вже продають уроздріб, пропонуючи тезу, що немає значення до якого пам’ятника веде заасфальтована вулиця. Запитайте, чи готові в Тель-Авіві готові за умови панування демократії поставити пам’ятник Гітлеру, або в Москві – пам’ятник Наполеону, або в Берліні – пам’ятник Сталіну. Якщо ми хочемо бути найбільшими демократами у світі, може продати мову? Я розглядаю землю як сакральну цінність. Не даремно Конституція проголошує, що земля є власністю народу, а не “слуг”!» – резюмував Олександр Сич.

За результатами обговорення звернення щодо розгляду законопроекту № 2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення” підтримали 61 депутат обласної ради.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.