В Івано-Франківську презентують Гетьманські листи роду Потоцьких

Центр польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську запрошує на презентацію Гетьманських листів роду Потоцьких і книжки „На службі Вітчизні. Військо Польське в системі безпеки південно-східних воєводств II Речі Посполитої (1921-1939)”.

Зустріч з авторами: професором, доктором наук Мацеєм Францем і доктором наук Адамом Останкєм, професором ВТА, відбудеться 18 лютого (вівторок) 2020 року о 18.00 год. за адресою: вул. Січових Стрільців, 56. Презентація вестиметься польською мовою.

«Гетьманське листування, що охоплює період від середини XVII до середини XVIII століть, – це безцінне джерело для історії Речі Посполитої. Ідея зібрати, опрацювати та видати листи п’яти гетьманів, що походять з роду Потоцьких, герба Пілява, з’явилася як відповідь на появу постулатів, недостатнє використання епістолографії в дослідженнях історії польсько-литовської держави. Листи, писані в оточенні кількох коронних гетьманів, адресовані найважливішим особам держави, становили і становлять ідеальне джерело демонстрації механізмів управління державою, керування її армією, разом з тим, показують всі вади і досягнення тогочасної політики. А також листи, надіслані цими ж особами самим гетьманам. Розпорошені по чисельних архівах в різних країнах Європи, часто не надто відомі, вони не були належним чином використовувані істориками. Серія Гетьманських листів роду Потоцьких, яку ми віддаємо в руки Читачів, є спробою виправити ситуацію і залучити до широкого наукового вжитку листів, які, сподіваємося, є свідком своїх часів і сьогодні знову отримують можливість говорити», - йдеться у повідомленні Центру польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.