В Івано-Франківську планують перейменувати вулицю Радіщева

Фото ілюстративне

В Івано-Франківську на громадське обговорення виноситься питання перейменування вулиці Радіщева іменем Івана Драча.

Рішення виноситься на виконання звернення голови Національної ради жінок України Л.А.Порохняк-Гановської, на виконання листа Урядового уповноваженого з питань гендерної політики Кабінету Міністрів України.

Пропозиції (зауваження) до проекту рішення можна подавати в друкованому чи електронному виглядах з 8 лютого до 30 березня 2020 року на електронну адресу org@mvk.if.ua або за адресою вул. Грушевського,21, управління організаційно-інформаційної роботи та контролю, тел.552093, 552115.

8 квітня о 15-00 год. в приміщенні виконавчого комітету міської ради (вул. Грушевського,21, каб.311) відбудеться відкрите громадське обговорення проекту рішення сесії міської ради « Про перейменування вулиці Радіщева іменем Івана Драча ».

Довідка.

Олекса́ндр Микола́йович Радіщев (рос. Александр Николаевич Радищев; 31 серпня 1749, Верхнє Облязово, Саратовська губернія[4] — 24 вересня 1802, Петербург) — російський письменник, просвітитель, дисидент. Виборював ідеї демократії та республіканізму, участі народу в управлінні державою. Прибічник договірної теорії походження держави та природного права. Найвідоміший твір «Подорож із Петербурга до Москви» (1790). За цю книгу потрапив під нагляд поліції, а пізніше засланий в Сибір.

30 червня 1790 року (за старим стилем) він був заарештований і доставлений до Петропавловської фортеці. Радіщев був засуджений до страти, а його книжка до спалення. Кілька тижнів письменник чекав смерті, але з нагоди миру зі Швецією його «вибачають» і засилають до Східного Сибіру терміном на десять років. 1797 року Радіщев повернувся до Петербурга. Розробив проект юридичної реформи (1801–1802), виступав за відміну кріпосницького устрою. Через погрози нових репресій покінчив життя самогубством.