Верховинці презентували гуцульську культуру у Львові

Гуцульська автентична культура і мистецтво третій рік поспіль дивує і зачаровує столицю Галичини – місто Львів та гостей цього славного галицького краю.

Запросив гуцулів Львівський міський голова Андрій Садовий, який посприяв у фінансуванні поїздки, забезпеченні усіх фінансових витрат учасників святкового дійства.

Презентацію гуцульської автентичної культури і мистецтва розпочали під гаслом: Гуцульська культура об’єднує Україну».

Міський голова Львова Андрій Садовий та голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк звернулися до багатотисячної громади львів’ян та гостей краю з вітальними словами, заявивши про необхідність проведення таких автентичних фестивалів, культурно-мистецьких дійств, які духовно збагачують наші регіони та об’єднують Україну.

Після на сцені площі Ринок відбулося феєричне, театралізоване автентичне мистецьке дійство, яке вигравало різдвяними переливами трембіт, сопілок, скрипок і цимбалів, предківською гуцульською колядою, народними співанками фольклорних гуртів, вокальних ансамблів, танцювальними ритмами, фольклорно-етнографічними композиціями.

Гуцульску коляду та колядницький плєс представила на сцені колядницька партія селища Верховини, присілок Жабєвський потік, «Береза» – Юрій Бойчук.

Народна гуцульська співанка линула від учасниць фольклорного гурту жінок «Карпатські джерела» с. Замагора (керівник Параска Мартищук), фольклорного колективу с. Чорна Річка, фольклорно-етнографічного колективу Ясінянської дитячої школи мистецтв Рахівського району Закарпаття (керівник Галина Жураковська).

Музичні композиції на срібних струнах скрипочки і цимбалів» подарувала глядачам гуцульська капела «Черемош» імені Романа Кумлика (керівник Іван Мартищук). Самобутній поет з Франкової Криворівні Василь Зеленчук прочитав добірку поезій автентичною гуцульською мовою, яка живе по сьогодні не лише в побуті, а й в художньому слові.

Пісні Різдвяного циклу, про Карпати, Гуцульщину, рідний Гуцульський край, Прикарпаття подарували глядачам народний артист України Михайло Кривень, автор і виконавець власних пісень заслужений журналіст України Богдан Кучер, вокальне тріо «Горицвіт» (керівник Марія Ілійчук), молодий талановитий співак з високогірного села Перехресне, що на Верховинщині, Олег Маротчак.

Народні майстри Верховинщини Галина Кутащук, Галина Ванджурак, Марія Потяк, Світлана Копитко-Ілійчук, Марія Зеленчук, художники подружжя Микола та Людмила Рибенчуки відкрили перед присутніми дивосвіт декоративно-ужиткового мистецтва та живопису Гуцульщини.

Завершальним акордом Дня Гуцульської культури у Львові слало спільне виконання львів’ян і гуцулів національної пісні «Ой, у лузі Червона калина», Державного Гімну України «Ще не вмерла Україна» та «Многая і благая літа» Незалежній Соборній Україні. Вони звучали у галицькій столиці на весь український голос.