Микола Круць та Іван Климишин стали почесними громадянами Івано-Франківська

Івано-Франківська міська рада прийняла рішення про присвоєння звання почесного громадянина Івано-Франківська голові правління ПрАТ «Івано-Франківськцемент» Миколі Круцю та професорові Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Іван Климишину.

За відповідне рішення проголосувало 30 депутатів.

Довідка

Микола Федорович Круць - народний депутат України, Заслужений працівник промисловості України, повний кавалер орденів "За заслуги" III, II і I ступенів, почесний голова правління ВАТ «Івано-Франківськцемент», дійсний член Академії будівництва України, Української академії економічної кібернетики, депутат Верховної Ради України, благодійник і меценат.

Народився М. Ф. Круць 1952 року у с. Вікно Городенківського району Івано-Франківської області.

Навчався у Чернівецькому індустріальному технікумі, Львівському політехнічному інституті.

Розпочинав свій трудовий шлях та набував виробничого досвіду на Миколаївському цементно-гірничому комбінаті Львівської області.

Майже три десятки літ Микола Круць віддав підприємству ВАТ «Івано-Франківськцемент». Очоливши його у 1988р., в період занепаду господарського життя в країні, розуміючи значення інтелекту колективу і запровадивши систему мотивації до творчості, створив гігант будівельної індустрії, а згодом перетворив у багатопрофільне виробництво, номенклатура якого перевищує 200 найменувань.

На рахунку М.Ф. Круця - більше 20 винаходів, корисних моделей, промислових зразків, а винахід «Спеціальний цемент» визнано одним із кращим на першому Всеукраїнському конкурсі «Винахід року 2000».

Довідка.

Климишин Іван Антонович (17 січня 1933) — український астроном. Професор Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, доктор фізико-математичних наук. Академік АН ВШ України з 1993 р.

Народився в селі Кутиска (Тернопільська область). 1955 року закінчив Львівський університет, 1958 року — аспірантуру при цьому університеті. У 1958—1974 працював в обсерваторії Львівського університету (з 1961 — завідувач відділу, в 1962—1970 — заступник директора з наукової роботи). З 1974 — професор Івано-Франківського педагогічного інституту. В 1996—1999 рр. — завідувач кафедрою релігієзнавства філософського факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Нині — завідувач кафедри теоретичної фізики Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника і водночас — професор Теологічної академії УГКЦ в Івано-Франківську.

Основні наукові роботи належать до радіаційної космічної газодинаміки. Для характеристики стану газу з урахуванням ізотропного поля випромінювання ввів газодинамічний показник адіабати, що істотно спростило визначення стрибків параметрів на фронті ударної хвилі. Отримав наближені розв'язки задачі про структуру зоряних ударних хвиль, дав оцінку протяжності зони іонізаційної релаксації за фронтом і зони прогрівання перед фронтом ударної хвилі, що рухається в зоряній атмосфері. Вивів формулу для шкали висот, яка встановлюється в атмосфері зорі під дією періодичної ударної хвилі. Спільно з В.І.Гнатиком отримав асимптотичну формулу, яка описує зміну швидкості руху ударної хвилі в неоднорідному середовищі з довільним розподілом густини, вивчив межі застосовності наближених методів космічної газодинаміки. Виконав аналіз ефективності теплових хвиль як можливого механізму перенесення енергії, що вивільняється під час вибуху в надрах зір. Спільно з С. А. Капланом отримав низку розв'язків теорії нестаціонарного розсіювання світла в середовищі з рухомою межею.

Автор низки монографій та науково-популярних книг, серед яких «Ударні хвилі в неоднорідних середовищах» (1972), «Астрономія наших днів» (1976), «Астрономія вчора і сьогодні» (1976), «Релятивістська астрономія» (1980), «Календар і хронологія» (1981), «Ударні хвилі в оболонках зірок» (1984), «Вчені знаходять Бога» (2010).

З 1980 очолював Спеціальну проблемну групу з історії астрономії при Астрономічній раді АН СРСР.

Брав участь у підготовці словників та довідників з астрономії: «Шкільний астрономічний довідник» (1990), «Астрономічний енциклопедичний словник» (2003).

Астероїд 3653 Климишин, відкритий 1979 року Миколою Черних, названо на честь вченого.