Суд оштрафував водія, який збив велосипедиста на Рогатинщині

Рогатинський районний суд виніс вирок щодо водія, який збив малолітнього велосипедиста у с.Бабухові.

Наїзд стався 6 червня 2018 року близько 19:00.

«Водій, проїхавши Т-подібне перехрестя та повернувши ліворуч, продовжуючи рух вулицею Довбуша, ігноруючи вимоги Правил дорожнього руху, не передбачаючи при цьому можливості настання суспільно небезпечних наслідків своїх дій, хоча повинен був і міг їх передбачити, проявив неуважність, в установлених межах не обрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожню обстановку, щоб мати змогу постійно контролювати рух автомобіля та безпечно керувати ним, маючи об`єктивну можливість завчасно виявити велосипедиста, який рухався назустріч, виїхав на смугу зустрічного руху, де передньою правою частиною автомобіля вчинив наїзд на велосипедиста, який впав на проїжджу частину дороги, а його нижні кінцівки опинились під передньою частиною автомобіля справа, унаслідок чого потерпілий, у результаті контакту правої нижньої кінцівки із випускним колектором відпрацьованих газів отримав термічні опіки», - йдеться у вироку суду.

У результаті порушення водієм вимог Правил дорожнього руху відбулась дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої малолітній потерпілий отримав тілесні ушкодження у вигляді опіку шкіри правої нижньої кінцівки 3-4 ступеня, 2% площі тіла, що викликало необхідність проведення операцій, яке відноситься до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, як таких, що викликали тривалий розлад здоров’я і не є небезпечні для життя в момент спричинення.

Обвинувачений в інкримінованому йому злочині вини своєї не визнав. Він шкодує, що так сталося, але вважає, що не мав технічної можливості уникнути зіткнення із велосипедистом, оскільки останній їхав з великою швидкістю та по його смузі руху. Оскільки автомобіль швидкої допомоги не приїхав на місце події , він на прохання матері доставив неповнолітнього потерпілого на своєму автомобілі до лікарні. Цивільного позову не визнав, добровільно завданих злочином збитків не відшкодував.

Свідок, який в той час обіймав посаду начальника слідчого відділення Рогатинського відділення поліції повідомив, що одразу ж після ДТП в лікарні , 6 червня 2018 року мати потерпілого добровільно написала заяву про те, що вона немає претензій до водія, а тому вказані обставини не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. В подальшому за наслідками проведеної Рогатинським відділом прокуратури перевірки на підставі рапорту прокурора відомості були внесені до ЄРДР.

Обставин, які пом’якшують або обтяжують покарання судом не встановлено.

Згідно з досудової доповіді, складеної 22 квітня 2019 року Рогатинським районним сектором філії Державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області на підставі статистичних факторів зроблено висновок, що виправлення обвинуваченого без обмеження або позбавлення волі на певний строк можливе та не становить високої небезпеки для суспільства.

Суд визнав водія винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1ст. 286 КК України та призначити покарання у виді штрафу в розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що дорівнює 3 400, 00 гривень без позбавлення права керування транспортними засобами.

Крім того, обвинувачений повинен виплатити потерпілому майже 19 тисяч гривень матеріальної та моральної шкоди.

Вирок виніс суддя Руслан Могила за участю прокурора Когут В.В.