У Карпатах створять мережу гірських рятувальників

З 1 січня 2020 року за співфінансування Європейського Союзу розпочинається реалізація проєкту «SWIFT: Карпатська пошуково-рятувальна мережа».

Проєкт скерований на налагодження співпраці між організаціями громадянського суспільства та місцевими органами влади з метою вирішення пріоритетних завдань, пов'язаних із безпекою та порятунком у Карпатах.

Проєкт має на меті об’єднати гірських громадських рятувальників Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей та запропонувати механізм залучення волонтерів для пошуку та порятунку людей в Карпатах.

В рамках реалізації проєкту планується створення та облаштування регіональних громадських навчальних центрів у селі Довге (Львівська область) та смт. Ворохта (Івано-Франківська область) для навчання гірських рятувальників у реальних умовах.

Також буде проведено серію спільних навчань гірських рятувальників та підвищення рівня їх кваліфікації в Польщі на базі Гірського Добровільного Загону Рятування - Група Криніцка.

Для оперативної роботи буде створено мобільний додаток, електронні бази даних небезпечних місць, туристичних притулків, рятувальних пунктів, медичних установ, туристичних маршрутів у Карпатах. Мобільний додаток створює можливість автоматично надсилати SMS з місцем розташування при надзвичайних ситуаціях Службам порятунку, що працюють в гірських регіонах.