Забудівник міського озера відсудив у міської ради орендну плату за 5 років

Господарський суд Івано-Франківської області прийняв рішення щодо позову ТОВ «Розважально-відпочинковий центр «Гаразд» до Івано-Франківської міської ради.

Підприємство подало до суду на Івано-Франківську міську раду про стягнення сплаченої орендної плати в сумі 1,84 млн. гривень.

«Позовні вимоги обгрунтовані тим, що земельна ділянка, яка була передана позивачу в оренду на підставі договору оренди №79 від 14.03.2011 року (після чого термін дії був продовжений) на час її передання перебувала у стані, що не відповідала умовам договору та відповідач постійно вчиняв дії, які перешкоджають орендарю користуватися земельною ділянкою за цільовим призначенням, внаслідок чого позивач з моменту укладення договору оренди землі (в 2014 році) не мав фізичної можливості користуватися земельною ділянкою і був позбавлений можливості освоєння орендованої земельної ділянки за цільовим призначенням. Однак, попри вказане, Івано-Франківська міська рада продовжувала отримувати орендну плату за вказану земельну ділянку (та отримує по даний час) і не відмовлялась від її отримання», - йдеться у рішенні суду.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, з підстав викладених у позовній заяві та просить суд позов задовольнити. В підтвердження своїх вимог посилався на ряд фактів перешкоджання з боку відповідача по справі освоєння земельної ділянки, які встановлені судовими рішеннями.

Представник відповідача проти позову заперечив та просив суд в позові відмовити. Свої заперечення обгрунтовував безпідставністю заявлених позовних вимог та таких, що не підлягають задоволенню, мотивуючи тим, що жодних перешкод в освоєнні даної земельної ділянки та розміщення на ній розважально-відпочинкового центру з боку відповідача по справі не чиняться.

На підставі рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 15.11.2017 року у справі №909/939/17, яке було залишено без змін Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 18.12.2017 року і Постановою Верховного суду від 06.12.2018 року, строк дії вищевказаного договору оренди продовжено до 16.04.2020 року, шляхом укладення додаткової угоди в судовому порядку.

Суд врахував численні повідомлення у ЗМІ про перешкоджання встановленню будівельного паркана, будівництво каплиці, встановлення хрестів та інші факти.

Суддя Фанда О.М. задовольнив позов товариства з обмеженою відповідальністю «Розважально-відпочинковий центр «Гаразд» до Івано-Франківської міської ради про стягнення сплаченої орендної плати в сумі 1,84 млн. гривень.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Західного апеляційного Господарського суду протягом 20 днів з дня складення повного судового рішення.

Нагадаємо, що ТОВ «Розважально-відпочинковий центр «Гаразд» орендує 4 гектара землі на березі міського озера з 2008 року. Підприємство брало в оренду земельну ділянку для будівництва спортивного комплексу. Згодом, забудівник вирішив побудувати на рекреаційних землях житловий квартал. Проти будівництва житла на території «зеленої зони» виступили активісти та громадські діячі.