Франківець, який облив нардепа фекаліями, заплатить штраф

Івано-Франківський міський суд виніс вирок щодо жителя Івано-Франківська, який облив фекаліями народного депутата України Олександра Шевченка.

Злочин стався 13 червня 2019 року у парку «Воїнів Інтернаціоналістів», що в м. Івано-Франківську по вул. Василіянок.

«Побачивши депутата, до якого відчував неприязнь, хоч і не був з ним особисто знайомий, у нього раптово виник злочинний умисел, спрямований на вчинення хуліганства, а тому, для реалізації свого злочинного наміру взяв із свого автомобіля відро з фекаліями, яке було придбане раніше для удобрення городу. Діючи з хуліганських спонукань, грубо порушуючи громадський порядок, зневажаючи норми моральності, маючи на меті показати свою винятковість та розпущеність, пов`язану з неповагою до особи та людської гідності, досягнувши місця, де знаходився народний депутат, приблизно у центрі алеї, де, демонструючи людську неповагу, маючи на меті принизити його, вилив на голову та тіло останнього вміст відра з фекаліями, після чого з місця події втік у напрямку вулиці Галицька, що в місті Івано-Франківську», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Олександра Шевченка облили лайном (відео)

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого злочину визнав повністю, підтвердив обставини вчиненого злочину відповідно до викладеного.

«Обвинувачений показав, що 13 червня 2019 року прокинувся зранку і вирішив підживити дерева. Тому взяв два порожні відра та поїхав на вул.Набережну, що в м. Івано-Франківську, де незнайомий чоловік за 200 грн набрав для нього одне відро фекалій. Повертаючись назад, їхав по вул. Галицькій, де у парку «Воїнів Інтернаціоналістів» побачив потерпілого, розмовляючого з людьми. З потерпілим не був особисто знайомим, однак відчував до нього неприязнь, оскільки у час, коли працював на будові, потерпілий нахабно поводився з ним та робочими. Автомобіль поставив на паркову та взяв відро з фекаліями. Підійшовши близько до потерпілого, вилив на нього фекалії з відра, відро тут же викинув, а з місця події втік. Зазначив, що корисливого мотиву в нього не було, однак мав намір принизити депутата, що йому і вдалося. Після події поїхав за кордон на заробітки та за три місяці повернувся. Не знав, що його розшукують. Вказав, що має на утриманні трьох малолітніх дітей, середньомісячний дохід становить приблизно 14 000 грн. У вчиненому щиро розкаявся. Просив суд суворо його не карати та призначити покарання у виді штрафу в мінімальному розмірі», - йдеться у вироку суду.

Потерпілий у судове засідання вкотре не з`явився, хоча неодноразово повідомлявся про час та місце розгляду кримінального провадження за вказаною ним під час досудового розслідування адресою. Цивільний позов не заявляв. Жодних заяв та клопотань про відкладення розгляду кримінального провадження від потерпілого до суду не надходило. За таких обставин суд вважає за можливе розглянути кримінальне провадження за відсутності потерпілого.

Суд вважає, що вина обвинуваченого у скоєнні інкримінованого йому злочину знайшла своє підтвердження та кваліфікує його дії за ч.1 ст.296 КК України як грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю (хуліганство).

Суд визначив обвинуваченого винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.296 КК України, та призначив йому покарання - штраф в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що в грошовому виразі становить 17000 ( сімнадцять тисяч) гривень.

Вирок винесла суддя Олеся Зеленко, за участю прокурора Данищука Д.М.