Денис Шмигаль вручив почесне звання майстрині з Косівщини

20 грудня голова обласної державної адміністрації Денис Шмигаль під час зустрічі із Марією Гринюк привітав її із вагомим досягненням у галузі культури та зазначив, що визнання косівської кераміки, яка має тисячолітню історію, є значущим надбанням людства. Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської ОДА.

«Завдяки ініціативі і наполегливій роботі Марії Гринюк кераміку Косівщини внесли до духовних надбань людства, що стало знаковою подією у культурному житті не лише області, а й держави загалом», - розповів Денис Шмигаль.

За словами Марії Гринюк, Гуцульщина є надзвичайно багатою на різноманітні культурні надбання, які варті світового визнання.

«Своєрідністю косівської кераміки є передача історії етносу завдяки поєднанню триколірної гамми та образного змісту сюжетно-тематичних композицій», - підкреслила майстриня.

Зазначимо, що у середмісті Косова планується відкриття культурно-мистецького комплексу у формі збанку, де буде розміщено мінікінотеатр, гончарські майстерні, виставкові зали. Це, на переконання майстрині, допоможе популяризувати і розвивати традицію керамічного розпису.

За сприяння у визнанні косівської кераміки нематеріальною культурною спадщиною людства ЮНЕСКО Президент України Володимир Зеленський своїм Указом присвоїв Марії Гринюк звання «Заслужений діяч мистецтв України». Нагороду майстрині вручили сьогодні під час ІІ-го пленарного засідання сесії обласної ради.