Івано-Франківська міська рада висловила стурбованість з приводу змін до Конституції

Івано-Франківська міська рада вирішила направити звернення до Голови Верховної Ради України, Голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з приводу внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади. Про це повідомили в Івано-Франківській міській раді.

«Рішення Івано-Франківської міської ради підтверджує солідарну позицію більшості ОМС України, які за останні 5 років відчули переваги та можливості, коли не тільки декларуються, а втілюються в життя принципи Європейської хартії місцевого самоврядування. Отримані повноваження та фінанси забезпечили швидкий розвиток багатьох громад та покращили якість послуг на місцях. Однак спроби запровадити тотальний державний контроль над діяльністю ОМС, не тільки не відповідає згаданій вже Хартії в частині домірності контрольних заходів, а створює передумови для міжінституційного конфлікту та можливих зловживань владою. Такі речі не відповідають духу реформи децентралізації та загалом гальмуватимуть розвиток нашої держави», - зазначив консультант з юридичних питань (проєкт «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID) Андрій Деркач.

Читайте також: АМУ заявила про демонтаж автономії місцевого самоврядування

Текст звернення подаємо повністю:

Президент України вніс 13 грудня 2019 року на розгляд Верховної Ради України як першочерговий проєкт Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» № 2598.

Ми, депутати Івано-Франківської міської ради 7 демократичного скликання висловлюємо стурбованість щодо закритості процесу його підготовки та поспіху з його прийняттям. До розробки цього надважливого документу не були залучені представники органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства. Більше того, остаточний документ змін до Конституції України став відомий лише після оприлюднення на сайті парламенту, що не дало можливості отримати детальні висновки щодо цього документу.

Тривогу викликає намагання через префектів фактично централізувати владу, наділивши їх функціями, які впливатимуть, а вірніше, подавлятимуть усі галузі муніципального життя: місцевих фінансів, публічних закупівель. Це не відповідає основним вимогам Європейської хартії місцевого самоврядування, яка ратифікована нашою державою у 1997 році, шкодить усім інституціям місцевої демократії, загрожує реалізації євроінтеграційних спрямувань, закріплених в Конституції України, перекреслює ідеали Революції Гідності.

Зменшення термінів повноважень місцевої влади з 5 до 4 років і водночас залишення без змін часу повноважень органів центральної влади порушує інституційність та наступність влади на місцях та рівність форм народовладдя. Ліквідація статусу міст обласного значення та відмова від чітко закріпленого переліку назв областей, не лише порушує систему адмінустрою, а й закладає диспропорцію та нелогічність при організації влади на місцях, загрожує територіальній цілісності нашої держави.

Зважаючи на вище викладене, вважаємо що законопроєкт змін до Конституції України щодо децентралізації влади потребує серйозного доопрацювання та широкого громадського обговорення. В іншому випадку, це загрожує узурпацією влади та ліквідації місцевого самоврядування.