Прикарпатець, який сприяв незаконній міграції, отримав умовний термін

Івано-Франківський міський суд виніс вирок щодо уродженця с. Заріччя Надвірнянського району, який сприяв незаконній міграції.

У квітні 2017 року обвинувачений, за попередньою змовою групою осіб із невстановленими особами, матеріали відносно яких виділено в окреме провадження, з корисливих мотивів, погодився сприяти незаконному переправленню особи через державний кордон України, шляхом надання вказівок, порад, виготовленням документів, які дають право на безперешкодний його перетин.

«Діючи за попередньо розробленим злочинним планом, повідомив громадянину України, який звернувся за консультаціями та наданням послуг з організації виїзду до країн Європейського Союзу, про можливі шляхи організації його незаконного переправлення через державний кордон України. Також, обговорили вартість таких послуг та строки здійснення виготовлення документів, на підставі яких зацікавлена особа зможе перетнути державний кордон України. Так, 12 квітня 2017 року під час особистої зустрічі в м. Івано-Франківську була досягнута домовленість із громадянином України, який зареєстрований в с. Білоберізці Верховинського району Івано-Франківської області, що з метою організації незаконного переправлення останнього через державний кодон України до країн Євросоюзу, буде здійснено виготовлення підробленої ID-картки громадянина Словаччини та дозволу малого прикордонного руху з Угорщиною у відповідності до ч. 1 ст. 1 Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Угорської Республіки про правила місцевого прикордонного руху», - йдеться у вироку суду.

16 серпня 2017 року обвинувачений у Привокзальному сквері м. Івано-Франківська передав зацікавленій особі документи для незаконного перетину державного кордону України, а саме: дозвіл малого прикордонного руху з Угорщиною, ІD-картку громадянина Словаччини та надав поради останньому щодо поведінки під час незаконного перетину державного кордону. Після цього, обвинувачений отримав від клієнта грошові кошти у розмірі 39000 гривень.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого злочину визнав повністю. У вчиненому щиро розкаявся, просив суд його волі не позбавляти.

Зазначимо, що обвинувачений у серпні 2017 року відсидів 5 днів, після чого вийшов під заставу.

Суд кваліфікував його дії за ч. 3 ст. 332 КК України, як організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, сприяння їх вчиненню порадами та наданням засобів для незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні злочину та призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років без позбавлення права обіймати певні посади чи займатись певною діяльність та без конфіскації майна. Однак, на підставі ст. 75 КК України звільнив його від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 3 (три) роки.

Вирок виніс суддя Роман Хоростіль, за участю прокурора Цап В.Д.