Івано-Франківщина хоче поглибити співпрацю з українцями з Румунії

14 листопада на Прикарпатті з візитом перебувала делегація Союзу українців Румунії (СУР) на чолі з головою організації, депутатом парламенту Румунії Миколою-Мирославом Петрецьким. Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської ОДА.

Голова облдержадміністрації Денис Шмигаль зустрівся із зарубіжними гостями та обговорив стан і перспективи подальшої співпраці.

«Одним з пріоритетів для мене - це подальший розвиток співпраці з Румунією, особливо з українцями в Румунії, - зазначив очільник області. - Керівництво Союзу українців Румунії є тим місточком, який нас поєднує. Сьогодні важливо і цікаво почути про можливості і перспективи нашої співпраці, її розвиток. Адже Президент України Володимир Зеленський під час візиту на Прикарпаття одним з головних пріоритетів визначив відкриття пункту пропуску між Україною та Румунією у Верховинському районі. Це необхідно, щоб забезпечити пряму комунікацію українців з того і цього боку кордону. Ваша підтримка потрібна для налагодження комунікації з урядом Ромунії для вирішення цього питання».

Своєю чергою, голова СУР Микола-Мирослав Петрецький наголосив, що з Івано-Франківщиною серед транскордонних областей (Чернівецька, Львівська) налагоджена найбільш ефективна співпраця. СУР представлена в парламенті Румунії і слугує містком між нашими державами. У серпні 2016 року укладено договір про співробітництво та організацію відносин між Івано-Франківською ОДА та СУР на науково-технічній, гуманітарно-культурній та освітянській сферах і за цей період проведено 948 різноманітних заходів.

Перший заступник голови обласної ради Василь Гладій зауважив, що на сесії обласної ради заплановано затвердити текст Меморандуму про співпрацю та надіслати його Уряду України з метою підтримки співпраці на державному рівні.