Чиновників стане легше звільняти з роботи

21 жовтня в Івано-Франківську обговорили нововведення щодо здійснення державної служби у зв’язку із прийняттям Закону України від 19. 09. 2019 року № 117 - ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади». Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської ОДА.

Директор юридичного департаменту ОДА Тарас Боринський проінформував, що запроваджені зміни стосуються спрощення порядку прийняття на державну службу та звільнення з неї, підвищення відповідальності державних службовців за досягнення результатів своєї діяльності, виключення проміжних органів оскарження при порушенні прав держслужбовців та збереження безумовного права на судове оскарження, запровадження можливості контрактної державної служби та усунення надмірного (на рівні закону) регулювання зазначених суспільних відносин.

Читайте також: На Івано-Франківщині планують скоротити майже 600 чиновників

Зокрема, зміни до порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби передбачають проведення одного конкурсу на декілька посад, за результатами конкурсу може рекомендуватися 5 осіб для призначення на посаду, оскарження результатів конкурсу не зупиняє призначення особи на посаду.

Уведено поняття «підкатегорії посад державної служби». Змінено порядок доведення до державного службовця інформації і документів. Спрощено порядок захисту держслужбовцем права на державну службу, виключено норму щодо неможливості вступу на державну службу особі, яка має заборгованість із сплати аліментів та передбачено можливість звільнення за результатами лише одного оцінювання службової діяльності.

Із 1 січня 2020 року передбачається контракт як форма трудових відносин між державним органом і працівником. Контракт про проходження державної служби укладається на строк до трьох років. Умови контракту можуть передбачати виконання роботи держслужбовцем дистанційно, у тому числі з можливістю віддаленого доступу за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій. Втім чисельність посад, на які здійснюється строкове призначення, не може перевищувати 7 відсотків від загальної штатної чисельності посад державної служби в державному органі.