Денис Шмигаль: на енергозбереження можемо отримати 100 мільйонів євро

Про стан енергозбереження та енергоефективності в області мовилося сьогодні під час чергової онлайн-наради голови облдержадміністрації Дениса Шмигаля з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, представниками центральних органів виконавчої влади. Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської ОДА.

Очільник області зазначив, що питання енергозбереження, енергоефективності, розвитку відновлювальної енергетики є пріоритетним як у роботі обласної державної адміністрації, так і влади на місцях. Саме це сприятиме комплексному вирішенню не тільки економічних, але й соціальних та екологічних проблем. Системний підхід та робота на рівні уряду, регіону, а також підтримка місцевих ініціатив дали значний поштовх для розвитку в галузі енергетики. Сьогодні майже кожна новостворена ОТГ, маючи в наявності вільні земельні ділянки та певний природній потенціал, активно залучає інвесторів для будівництва об’єктів відновлюваної енергетики, особливо сонячних електростанцій.

«Ми повинні докласти максимум зусиль для успішного впровадження заходів із енергоефективності та енергозбереження, - зазначив Денис Шмигаль. – Попри фінансування цих проектів із Держбюджету, ми маємо можливість отримати фінансову підтримку у сумі 100 мільйонів євро від Європейського Союзу».

На Прикарпатті працюють перша черга вітрової електростанції в Долинському районі, 0,6 МВт, 5 мінігідроелектростанцій загальною потужністю 3,571 МВт, 44 сонячних електростанції загальною потужністю близько 128 МВт, біогазовий завод ТзОВ «Ґудвеллі Україна» потужністю 1,2 МВт. Заплановано збудувати та ввести в експлуатацію ще близько 18 СЕС потужністю майже 170 МВт. Крім того, у планах на найближчу перспективу зведення вітрової електростанції в Рожнятівському районі потужністю 25 МВт, другої черги вітрової електростанції в Долинському районі потужністю 5,4 МВт та другого біогазового заводу ТзОВ «Ґудвеллі Україна» в селі Тустань Галицького району потужністю 1,5 МВт.

Йшлося також про програми співфінансування «теплих» кредитів. 3,5 тисячі родин скористалися цією урядовою ініціативою минулого року, залучивши на впровадження енергоефективних заходів понад 30 млн. гривень. А також реалізацію Регіональної цільової програми енергозбереження для населення на 2019-2020 роки, Цільової програми енергоефективності та розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії Івано-Франківської області на 2016-2020 роки. На заходи цих програм у 2019 році в обласному бюджеті передбачено кошти в сумі майже 6 мільйонів гривень.