У ПНУ розпочалася міжнародна конференція з математики

16 жовтня у Прикарпатському національному університеті розпочала роботу Міжнародна наукова конференція “Infinite Dimensional Analysis and Topology” (“Нескінченновимірний аналіз і топологія”). Про це повідомили в пресслужбі ПНУ.

«У ній беруть участь близько 60 учасників. Це провідні математики з України, Велико­британії, Німеччини, Іспанії, Польщі, Туреччини, Китаю, Алжиру та інших країн. Серед учасників конференції є провідні українські та закордонні вчені, які очолюють всесвітньо відомі наукові школи у відповідних напрямках математики. Прикарпатський університет вже вдруге проводить такий науковий форум і він є єдиним міжнародним математичним заходом такого масштабу в нашій області. Робоча мова конференції – англійська. Захід триватиме до 20 жовтня», - йдеться у повідомленні.

На відкритті конференції з вітальними словами виступили проректор з науково-педагогічної роботи Прикарпатського національного університету, доцент Сергій Шарин, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, директор Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача НАН України, професор Роман Кушнір та завідувач кафедри математичного і функціонального аналізу факультету математики та інформатики Прикарпатського національного університету, професор Андрій Загороднюк.

Під час урочистого відкриття виступаючі також привітали професора Олега Лопушанського, доктора фізико-математичних наук, декана математично-природничого факультету Жешувського університету (Республіка Польща), Почесного професора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, з 70-річчям та вручили ювіляру пам’ятні адреси.

«У рамках програми конференції відбудуться пленарні засідання та робота в двох секціях. Варто зазначити, що тематика конференції відноситься до нових розділів математики, які в останні десятиріччя активно розвиваються у цілому світі. Задачі того типу, що будуть розглянуті на конференції, виникають у квантовій теорії поля (зокрема, у проблемі створення квантового комп’ютера), у ряді прикладних проблем, як от у неруйнівному контролі, медичній діагностиці, електромагнітному розсіюван­ні, квантовій механіці, розпізнаванні інформації, при синхронізації великих об’ємів даних, при необхідності забезпечення високого рівня безпеки та в технологіях блок-чейну (коли необхідно гарантувати, що функція буде виконана тільки коли всі користувачі уведуть пароль не залежно від порядку і при цьому контролююча система не знає паролів окремих користувачів) тощо. Тому, окрім подальшого розвитку математичної теорії, успішне проведення конференції може дати підґрунтя для практичного застосування», - йдеться у повідомленні.

Як зазначили організатори, метою конференції, передусім, є обмін науковою інформацією у галузі нескінчен­новимірного функціонального аналізу і топології, а також встановлення нових та поглиблення існуючих наукових зв’язків між українськими та зарубіжними математиками, участь Прикар­патського національного університету у спільних проєктах з провідними університетами світу.