Івано-Франківськ переміг в рейтингу публічності місцевого самоврядування

За результатами дослідження діяльності органів місцевого самоврядування обласних центрів протягом 2018 року загальний показник Індексу публічності Івано-Франківської міської ради становить 86,79%, що на 9,09% більше, ніж у попередньому періоді, та дозволяє місту посісти перше місце в загальнонаціональному рейтингу. Про це повідомили в Івано-Франківському осередку «ОПОРИ».

«Муніципалітету Івано-Франківська вдалося зберегти лідерські позиції в рейтингу завдяки забезпеченню зручного доступу громадян до адміністративних послуг, продовженню практики використання електронних сервісів, відсутності процедурних обмежень щодо доступу мешканців міста до засідань колегіальних органів міськради та систематичному впровадженню політики відкритих даних. Водночас, залишається ще низка недоліків, пов’язаних, в першу чергу, з доступом до комплексної інформації про орган місцевого самоврядування та його діяльність», - про це заявив координатор ОПОРИ у Івано-Франківській області Іван Маруняк на прес-конференції, яка відбулась 1 жовтня у Івано-Франківську.

Порівняно з даними минулорічного дослідження, Індекс публічності міського голови Івано-Франківська зріс на 7,75% та становить 97,45%. Це найвищий результат серед решти міських голів, причому першість у рейтингу підтверджується третій рік поспіль. Постійному прогресу сприяє збільшення масиву інформації, яка оприлюднюється на офіційному сайті Івано-Франківська, та удосконалення практики звітування. Зокрема, на офіційному сайті міста наявна інформація про процедуру запису юридичних осіб на прийом до міського голови. У вільному доступі є затверджений радою річний звіт про виконання бюджету, оприлюднено інформацію про перелік та ставки місцевих податків і зборів. На момент моніторингу функціонував електронний сервіс “Відкритий бюджет”, який дозволяв ознайомитись зі структурою видатків з місцевого бюджету. Порівняно з попереднім періодом, цього разу міський голова окремо звітував про виконання Програми економічного і соціального розвитку міста.

Також міський голова утримується на високих позиціях рейтингу завдяки системній комунікації з виборцями через прийоми громадян, прямі ефіри на місцевому радіо і телебаченні та використанню соціальної мережі Facebook для спілкування з виборцями. Рішення про міський бюджет, зміни до нього та паспорти бюджетних програм структуровано оприлюднюються у окремому розділі на офіційному сайті Івано-Франківська. Для закупівель, розмір яких перевищує 50 тисяч гривень, використовується система ProZorro. Всі розпорядження міського голови можна знайти у вільному доступі в електронній базі нормативних актів. Записатися на прийом до міського голови можна дистанційно за допомогою електронної пошти. Крім того, міський голова практикує виїзні прийоми громадян. Документи, які стосуються кадрової політики міського голови, є у вільному доступі, зокрема оголошення конкурсів на заміщення вакантних посад, протоколи конкурсних комісій та розпорядження про призначення на посади службовців.

Серед недоліків, які були зафіксовані, слід виокремити відсутність комплексної інформації про всіх 26 штатних і позаштатних радників міського голови. Через офіційний сайт міста не забезпечується доступ до електронної декларації міського голови, так само, як і немає тексту річного звіту міського голови про свою діяльність.