Ректор ІФНТУНГ: Освіта сьогодні – це підвалини нашої держави

На базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу за ініціативи Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради та адміністрації університету відбулась нарада керівників закладів загальної середньої освіти. Про це повідомили у пресслужбі ІФНТУНГ.

За словами директора Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Ігоря Максимчука, ІФНТУНГ належить до кращих закладів вищої освіти України, має великий освітній, науковий та матеріально-технічний потенціал, який треба використати для дітей – майбутнього нашого краю та країни.

Цю думку підтримав ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський:

«Ми повинні якісно реалізовувати конституційне право наших дітей на освіту, допомогти їм зорієнтуватись на професійній ниві, а також виховати з кожної дитини громадянина й патріота. Освіта сьогодні – це підвалини нашої держави. Без освіти не може бути ані доброї економіки, ані політики, ані держави. А тому ми широко відчиняємо двері наших лабораторій, класів, музеїв, наукових центрів, спортивних комплексів перед школярами. Бо де ж їм ще випаде нагода побачити мінералогічну колекцію, яку визнано національним надбанням, як не а Геологічному музеї університету? Де можна краще пізнати магію техніки та електротехніки, як не в нашому Науковому містечку «Нова енергія»? Де попрацювати з найновішими винаходами наших викладачів і студентів, як не в університетських надсучасних лабораторіях? Ми робимо перший крок, щоб вже на шкільній лаві охочі мали доступ до відповідного обладнання, уроки не були нудними, а пробуджували цікавість та науковий азарт».

Пропозиції та напрацювання університету щодо співпраці ІФНТУНГ з освітніми закладами міста Івано-Франківська озвучив у доповіді перший проректор Олег Мандрик. Це і використання матеріально-технічної бази університету для проведення спільних конференцій, круглих столів, семінарів, гуртків і культурно-просвітницьких заходів, бізнес школи для підлітків на базі ЦРП «Бізнес інкубатор», занять зі школярами з української мови, інформатики, фізики, хімії, математики, екології, економіки та іноземних мов, інтерактивних тренінгів з креативної економіки, літніх спортивних таборів, освітніх курсів, олімпіад, конкурсів; користуватися читальними залами НТБ, проведення на базі кафедри військової підготовки заняття з предмету «Захист Вітчизни» та основ національної безпеки держави, військових зборів тощо.

Крім того, на нараді розглянули ще й низку інших нагальних питань: про міжнародний центр тестування РТЕ при освітньому центрі YOLO, про загальну середню освіту міста у цифрах і фактах тощо.

На заході були присутні представники 42 закладів загальної середньої освіти, адміністрація ІФНТУНГ, директори інститутів. Зацікавлені учасники наради ще розглядатимуть напрацьовані пропозиції та вносити свої. За підсумками наради буде ухвалене відповідне рішення та підписана угода.

Крім того, керівники шкіл мали нагоду відвідати славнозвісний Геологічний музей університету та нагадати собі закони фізики, механіки та електротехніки в Науковому містечку «Нова енергія», надсучасних лабораторіях. До уваги гостей Науково-технічна бібліотека ІФНТУНГ підготувала книжкову викладку праць викладачів та науковців університету.