«Свобода» закликала Зеленського не допустити продажу землі

Рішенням Івано-Франківської міської ради підтримано звернення депутатів фракції «Свобода» до Президента Володимира Зеленського, Верховної Ради та Кабміну щодо недопущення продажу землі сільськогосподарського призначення.

Текст звернення публікуємо повністю.

Заява щодо недопущення продажу землі сільськогосподарського призначення

Президент Володимир Зеленський, представники його монобільшості у Верховній Раді України та сформованого нею Кабінету Міністрів категорично заявили про плани до кінця року скасувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення та відкрити «ринок землі».

Лише останнім часом українці побачили і почули безліч публічних заяв, розширених нарад, проведених форумів, тематичних телевізійних ток-шоу, які були підпорядковані одному завданню: переконати українців, що торгівля землею буде відбуватися винятково в інтересах «малого та середнього фермера». У хід йдуть різноманітні маніпуляції: і щодо нібито мільярдів, якими буде наповнено бюджет, і як будуть забезпечені власники землі, які її позбудуться, та які програми, передбачені для захисту українських фермерів.

Але достатньо поглянути на законопроект про обіг землі, щоб переконатися: вся потуга державної пропаганди наразі кинута на те, щоби продати українську землю іноземцям – через формулу продажу «юридичним особам – резидентам України».

Насправді, суть цієї «аграрної реформи» подібна до ваучерної приватизації підприємств української промисловості. Коли всі громадяни України, які мають на руках папірці з написом «ваучер», нібито стають власниками, але фактичними господарями промисловості стали кілька олігархічних кланів. З «ринком землі» буде аналогічно: номінально – всі співвласники, а фактично власниками української землі стануть олігархи та іноземні компанії.

Сільськогосподарська земля – це не просто привабливий об’єкт для інвестицій. Для Української нації – це єдиний стратегічний ресурс, який не підлягає відтворенню, є репродуктивною умовою життєздатності і збереження генофонду Української нації, від якого залежить продовольча безпека та економічна роль України в світі.

Нашій державі належить значна частина світових запасів чорноземів, вартість яких в умовах постійного зростання дефіциту продовольства на глобальному рівні важко переоцінити. Узаконення торгівлі землею сільськогосподарського призначення – це пряма загроза для її відчуження на користь олігархічного або чужоземного капіталу та перетворення України на сировинну колонію, в якій українці опиняться у статусі наймитів «на нашій не своїй землі», а держава втратить вплив на внутрішній продовольчий ринок.

Згідно зі статтями 13 та 14 Конституції України, земля є об'єктом права власності Українського народу і основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Ніхто не може позбавити Український народ його основного національного багатства.

Виходячи з системного погляду на положення статей 1, 2, 3, 5, 13, 14, 41, 66 Конституції України розпорядження правом власності на землю, особливо сільськогосподарського призначення як репродуктивного базису, може бути обмежено в інтересах суспільства і дбання про збереження сфери життєзабезпечення прийдешнім поколінням Українського народу.

Українська земля рясно скроплена кров’ю багатьох поколінь наших Героїв, за неї боролись і віддавали свої життя десятки мільйонів українців. І сьогодні на Донбасі новітні Герої України ціною своїх життів захищають українську землю від московського агресора. Тому ми, як частина Української нації – не маємо морального права розпродати надбання нації, за яке боролися покоління українців і яке ми маємо передати у спадок нашим нащадкам.

Враховуючи викладене, вимагаємо від Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів:

1. Заборонити в Україні торгівлю землею сільськогосподарського призначення. Надавати її у довгострокове володіння українським громадянам із правом родинного успадкування.

2. Дозволити особам, які законним способом набули право власності на землі сільськогосподарського призначення, здійснювати передачу своєї земельної власності прямим родичам або продавати лише державі. Не дозволяти право власності на землю іноземцям та особам без громадянства.

3. Створити державний земельний банк. Розробити та забезпечити дієву реалізацію державних програм: програми стимулювання розвитку кооперативів та сімейних фермерських господарств; програми сприяння виробництву сільськогосподарської техніки з поступовим митним обмеженням імпорту техніки, аналоги якої виробляють в Україні.