На Івано-Франківщині назвали лауреатів премії імені Герасима Терсенова

Відбулося засідання конкурсної комісії з присудження обласної щорічної премії імені Герасима Терсенова. На розгляд були подані чотири наукові розробки від вищих навчальних закладів, підприємств та індивідуальних авторів. Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської ОДА.

За результатами обговорення та рейтингового голосування переможцями премії визнані:

Автори розробки «Комплект приладів вимірювача крутильного моменту на роторі КПВМР1-60» Віктор Вощинський та Роман Рудзінський (ТОВ «Івано-Франківське спеціальне конструкторське бюро засобів автоматизації»). Розробка захищена патентом України на винахід.

Робота належить до засобів вимірювання крутильного моменту на роторі бурової установки при бурінні нафтових і газових свердловин.

Завдяки конструктивному вирішенню спорудження і розміщення датчика з беззазорним контактом з корпусом ротора забезпечується висока точність вимірювання з одночасним підвищенням експлуатаційних властивостей пристрою.

Автор розробки «Артеріальна гіпертензія та остеоартроз у довгожителів Прикарпаття: вплив спадкових, еколого-географічних, соціальних факторів на тривалість життя і стан здоров’я» Руслан Козовий (ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет»). Розробка базується на двох патентах на корисні моделі та деклараційному патенті на винахід.

Запропонована розробка проведена з метою оптимізації діагностики артеріальної гіпертензії і остеоартрозу на основі вивчення взаємозв’язків між клінічними особливостями, екологічними чинниками, імуноцито-генетичними, молекулярними, епігенетичними, морфоденситометричними маркерами та ланками біохімічної системи неспецифічного захисту при цих захворюваннях у довгожителів.

За результатами розроблено алгоритм діагностики, що дозволяє провести комплексне обстеження пацієнтів ще до клінічних проявів захворювань і визначити ризик розвитку артеріальної гіпертензії і остеоартрозу на основі спадкової ознаки.

Автор розробки «Перший вітчизняний універсальний ополіскувач «Хлоргексидин Дента 0,12%» Андрій Грибик (фізична особа - підприємець). Розробка захищена одним патентом України на корисну модель і одним патентом України на промисловий зразок.

Належить до стоматології, а саме до створення продуктів немедикаментозного оздоровлення людини, використовується для гігієни та антисептики ротової порожнини. За відгуками фахівців стоматології, даний препарат показав високий клінічний результат в комплексному лікуванні тканин пародонта.

Довідково

Обласна щорічна премія імені Герасима Терсенова – першого голови обласної ради Товариства винахідників і раціоналізаторів – присуджується з 2010 року, коли їй офіційно було надано статус обласної.