На Івано-Франківщині зібрали майже 360 мільйонів гривень плати за землю

З початку 2019 року до місцевих бюджетів Прикарпаття платники податків сплатили 358,7 млн грн плати за землю. В порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 64,1 млн гривень. Про це повідомили в Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області.

Нагадаємо, що платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності. Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Сплатити суму земельного податку фізичні особи мають упродовж 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.

«За несплату у встановлений термін передбачено застосування штрафних санкцій. При затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати, передбачено штраф у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу, а при затримці сплати більше 30 календарних днів – штраф 20 відсотків. Одночасно, на суму податкового зобов’язання з плати за землю, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня у порядку, визначеному ст. 129 Податкового кодексу України», - йдеться у повідомленні.