Фахівці перевірили якість води у прикарпатських річках

Сучасна лабораторія моніторингу вод та грунтів Дністровського БУВР вперше провела дослідження проб води на вміст пестицидів, поліароматичних вуглеводнів та летких органічних сполук в шести річках області.

Воду перевіряли у таких річках: Бистриця Солотвинська та Бистриця Надвірнянська, Свіча, Лімниця, Прут та її притока – річка Жонка, які є джерелами питного водопостачання міст Івано-Франківськ, Долина, Калуш, Коломия та Яремче.

«Із 30 досліджуваних пріоритетних речовин, визначених європейськими директивами, виявлено тільки одну – ДДТ (дихлордифенілтрихлорметилметан) в концентраціях значно нижчих норми, не загрозливих для здоров’я людей. Залишкові концентрації цієї речовини попадають у річки від дифузних джерел забруднення з поверхневим стоком внаслідок використання у сільському господарстві у складі інсектицидів», - йдеться у повідомленні Дністровського БУВР.

Такі дослідження у рамках виконання моніторингу вод за європейськими підходами проводитимуться щомісяця, а перелік досліджуваних речовин буде розширюватися.