Прикарпатському бізнесу відшкодували більше 300 мільйонів гривень ПДВ

З початку року платникам податків Івано-Франківщини з державного бюджету відшкодовано грошовими коштами 302 млн грн податку на додану вартість. Про це повідомили в Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області.

«Переважну частину заявлених сум ПДВ платники отримують за результатами камеральних перевірок. Оскільки, своєчасно відшкодувати ПДВ вдається за рахунок ефективної роботи Електронного реєстру відшкодування ПДВ, який функціонує у відкритому режимі та демонструє громадськості, що процес адміністрування та відшкодування податку на додану вартість є автоматичним, прозорим та виключає будь-які можливості маніпулювання з відшкодуванням ПДВ. Якщо підприємство не маніпулює з показниками податкової звітності та не вчиняє ризикових операцій, що можуть слугувати мінімізації податкових платежів, то такий платник отримує бюджетне відшкодування у строки, визначені нормативно-правовими актами», - йдеться у повідомленні.

Водночас окремі суб’єкти господарювання все ж таки намагаються зловживати та ухилятись від сплати ПДВ. Однак фахівці фіскальної служби виявляють такі факти за результатами контрольно-перевірочних заходів. Як наслідок, впродовж 2019 року упереджено бюджетне відшкодування ПДВ на 4,6 млн гривень.