Лілія Гриневич відвідала Отинійський професійний ліцей

6 червня у рамках робочої поїздки на Івано-Франківщину міністр освіти і науки України Лілія Гриневич побувала в Отинійському професійному ліцеї енергетичних технологій, де ознайомилася із роботою навчально-прикладного центру, створеного на базі закладу, та поспілкувалася із педагогічним колективом ліцею. Про це повідомили в прес-службі Івано-Франківської ОДА.

За словами Лілії Гриневич, тема розвитку професійно-технічної освіти є надзвичайно актуальною в умовах сьогодення.

«Багато років поспіль система професійно-технічної освіти була доволі занедбана, тож Міністерству освіти і науки України довелося розпочати програму модернізації бази закладів профтехосвіти, - наголосила міністерка. – Застаріле обладнання 70-80-х років не могло стати прикладним і корисних для людей, які мають намір працювати на сучасному виробництві. Саме тому Міністерство започаткувало програму створення навчально-практичних центрів за особливо дефіцитними професіями по всій Україні».

Міністр зазначила, що наразі в державі вже створено 100 таких центрів. До кінця року планується відкриття ще 50. Що ж до Івано-Франківщини, то тут діє чотири і незабаром запрацюють ще два. Тож, із 19 професійно-технічних закладів області третина матимуть сучасне обладнання для підготовки працівників робітничої гостродефіцитної професії.

Одним із прикладів успішної реалізації програми на Прикарпатті є Отинійський професійний ліцей енергетичних технологій, керівником якого є Петро Іванків. Освітній заклад займається підготовкою електромонтажників, професія яких є надзвичайно затребуваною на сучасному ринку праці.

На створення навчально-прикладного центру, зокрема придбання обладнання, із Державного та обласного бюджетів, а також спецфонду ліцею спрямовано понад 900 тисяч гривень.

Наразі в ліцеї навчаються 300 студентів. Усі випускники мають змогу працевлаштуватися, оскільки професії, які вони здобувають, користуються попитом на ринку праці.

Лілія Гриневич також розповіла про співпрацю з Європейським Союзом, зокрема щодо реалізації проекту, спрямованого на модернізацію професійно-технічної освіти України.

За її словами, дане співробітництво дозволить залучити інвестиційні кошти на розвиток профтехосвіти. Адже передбачається, що сума капіталовкладень становитиме 58 мільйонів євро. За ці кошти в державі буде створено 7 багатопрофільних центрів, які демонструватимуть найновіші технології та стандарти професійно-технічної освіти.

Так міністерка повідомила про підготовку нового Закону України про професійну освіту, який надасть ширші можливості для її розвитку, а також сприятиме дорослому населенню отримати робітничу професію за короткий термін.