На Івано-Франківщині проживає майже 92 тисячі людей з інвалідністю

Відбулося засідання колегії департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації. Про це повідомили в прес-службі Івано-Франківської ОДА.

Про стан тимчасової та стійкої втрати непрацездатності, надання медичної допомоги ветеранам війни, учасникам бойових дій та учасникам ООС/АТО, стан медичного обслуговування осіб, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС та інші актуальні медичні питання йшлося на засіданні колегії профільного департаменту облдержадміністрації.

Засідання відбулося під головуванням заступника директора ДОЗ Володимира Чемного та за участю головних лікарів центральних районних та міських лікарень, керівників обласних закладів охорони здоров’я, лікувальних закладів міста Івано-Франківська, центрів первинної медико-санітарної допомоги, головних спеціалістів департаменту та членів колегії.

Доповідаючи про стан експертизи тимчасової і стійкої втрати працездатності в області, експерт ДОЗ ОДА Михайло Кулаєць зазначив, що на Прикарпатті наявний високий рівень захворюваності з тимчасовою втратою працездатності з тенденцією до росту в першому кварталі поточного року. У зв’язку з ростом кількості виданих листків непрацездатності та днів тимчасової непрацездатності зросли і виплати Фонду соціального страхування на матеріальне забезпечення застрахованих осіб, що потребує посиленого контролю за видачею та продовження листків непрацездатності в медичних закладах.

«В Україні питання інвалідності торкається 2,64 мільйони громадян. В області цей показник склав 91958 осіб, серед яких 85897 – дорослі, 6061 – діти», - повідомив М.Кулаєць.

Серед захворювань первинної інвалідності за нозологічними формами спеціаліст виокремлює новоутвори та захворювання системи кровообігу.

Про стан виконання програми проінформувала заступник директора департаменту Ірина Кобельська. За її словами, від початку року на виконання бюджетної програми по цукровому діабету профінансовано майже 9 мільйонів гривень, у той час як фактичні видатки склали 14,5 мільйонів. Це відповідно спричинило заборгованість на 1 травня в розмірі 6 мільйонів гривень.

«На початок травня ми профінансували і частково врегулювали цю ситуацію. Та все ж це з місяця в місяць повторюється і ми на перше червня матимемо заборгованість 7 мільйонів гривень перед аптечними закладами. Ця ситуація тільки ускладнюється, і до кінця року в нас незабезпеченість складе орієнтовно 19 мільйонів гривень», - повідомила І.Кобельська.

Загальна потреба по області 45 мільйонів гривень, коли цільові видатки передбачені в розмірі 23 млн. гривень. Тобто забезпеченість тільки половина – 60%.

«Така ситуація спричинена, - пояснює фінансист, - коливанням вартості рецепта в різних районах. Враховуючи недостатність кошторисних призначень, ми звернулися з листом в Міністерство охорони здоров’я про виділення додаткового ресурсу. На що отримали відповідь, де зазначено, що кошти, які передбачені в цьому році дійсно не забезпечують потребу і надають рекомендацію щодо фінансування з місцевих бюджетів цієї незабезпеченості».