Парламентські вибори можуть відбутися уже в липні

Сьогодні керівництво парламенту та лідери фракцій прийшли в Адміністрацію Президента на політичні консультації щодо розпуску Ради. Володимир Зеленський найближчими днями пообіцяв видати указ про розпуск парламенту, про що анонсував ще в інавгураційній промові. Отже, парламентські вибори можуть відбутися 21 або 28 липня - дата залежатиме від дати указу. Про це журналістам повідомили керівники фракцій після консультацій в АП, повідомляє bbc.com

Президент на зустрічі також запропонував внести зміни до виборчого законодавства. До виборів він пропонує провести позачергову сесію парламенту, на якій хоче скасувати мажоритарну систему та знизити прохідний бар'єр з 5% до 3%.

Після консультацій юрист команди Зеленського Андрій Богдан повідомив, що фактично всі лідери парламентських фракцій погодилися на дострокові вибори. "Ми вважаємо, що це буде дуже важливий крок для оновлення парламенту і для заведення у парламент нових прогресивних облич, які мають бажання працювати на країну", - сказав він.

Команда Зеленського консультується з ЦВК щодо процедури проведення виборів і можливості скликання на середу, 22 травня, позачергової сесії для ухвалення змін до виборчого законодавства. За законодавством, на скликання такого позачергової сесії парламенту спікер має три дні.