У Верховині відбудеться фестиваль «Via Carpatia – 2019»

З 14 по 16 червня у Верховині на Івано-Франківщині вже вдруге буде проведено Міжнародний форум Центральної та Східної Європи «Via Carpatia - 2019», в рамках якого заплановані фестиваль мистецтва та науково-практична конференція «Коло Вінценза». Про це повідомили у Верховинській районній раді.

«Ідея Форуму полягає у відродженні літньої культурної української столиці – Верховинщини на Івано-Франківщині. Форум покликаний не лише розкрити різноманіття культури Карпат, але й зібрати інтелектуальних лідерів Східної та Центральної Європи, адже Україна є однією з країн, яка підписала Карпатську конвенцію, яка об'єднує Чехію, Словаччину, Угорщину, Румунію, Польщу, Сербію. У цьогорічній програмі Фестивалю «Via Carpatia» заплановано концертну програму гуцульських автентичних колективів «Карпати кличуть», показ мюзіклу «Гуцулка Ксеня» режисера Ростислава Держипільського Франківський драмтеатр, презентації книг Віталія Портнікова, Івана Малковича, Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Василя Жданкіна, концерти Соломія Чубай, гуртів «Джалапіта», «Роккоко», «Плач Єремії» та «Карбідо», а також концерт симфонічного оркестру «INSO-Львів», - йдеться у повідомленні.

У рамках форуму відбудеться традиційно гуцульське свято «Полонинське літо - 2019».

В останній день Фестивалю аудиторія Форуму буде мати унікальну можливість послухати прем’єри симфонії Мирослава Скорика «Бог Предвічний» та Різдвяної симфонії Івана Небесного. У рамках «Via Carpatia 2019» відбудеться міжнародна науково-практична конференція «Коло Вінценза», у якій братимуть участь українські та європейські політики, урядовці, дипломати, громадські та культурні діячі.

«Головна тема дискусії цього року – найбільш важливі суспільно-політичні події в Україні та Європі після 30 років падіння Берлінської стіни, зокрема питання виборчого процесу, протидії військовій агресії, питання культурної дипломатії, продовження співпраці у Карпатському регіоні та інші. Конференція є унікальною, оскільки проходить в рамках форуму «VIA CARPATIA - 2019», - йдеться у повідомленні.