В Івано-Франківську відбулася дискусія щодо реформи децентралізації

3 травня в Івано-Франківську в рамках ІV Міжнародного фестивалю мистецтв країн Карпатського регіону «Карпатський простір» відбувся «круглий стіл» «Децентралізація: досягнення, виклики». Про це повідомили в прес-службі Івано-Франківської ОДА.

Участь у ньому взяли керівники області та міста Івано-Франківська, народні депутати України, перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода. Народні депутати України Анатолій Матвієнко, Михайло Довбенко, Юрій Соловей, перший заступник голови облдержадміністрації Марія Савка, співголова оргкомітету фестивалю, генеральний директор-художній керівник Національної оперети Богдан Струтинський, представники державної влади, дипломатичного корпусу, органів місцевого самоврядування говорили про результати та перспективи децентралізації в Україні, законодавче підґрунтя її втілення, а також перспективу на 2019-2020 роки.

«Після 2014 року децентралізація почала ефективно розвиватися в Україні. На Прикарпатті ми пройшли екватор. У нас створено 32 ОТГ із запланових 60. За чотири останні роки бюджети новоутворених ОТГ зросли втричі. Минулоріч вони склали майже 6 млрд грн. Це насправді дало змогу збільшити капітальні видатки у п’ять разів» – зазначила перший заступник голови облдержадміністрації Марія Савка.

Ініціатор цього засідання Анатолій Матвієнко наголосив: «Місцеве самоврядування – це велика можливість українського народу. Народ стає повноправним джерелом влади. У цьому суть децентралізації. «Карпатський простір» – це подія значущої європейської перспективи України, такий захід народжує багато цікавих ідей».

«Досягнення реформи децентралізації є значними. Однак ми маємо ще над чим працювати, особливо щодо реалізації медичної реформи. Маю на увазі перенаправлення коштів медичної субвенції, що надходить до бюджетів об’єднаних територіальних громад. Також серйозним викликом на шляху децентралізації є дисбаланс субвенції внаслідок відхилення у статистиці населення. Ми, народні депутати від Прикарпаття, вирішуємо ці питання на законодавчому рівні», – зауважив Михайло Довбенко.

Про роль таких мистецьких заходів говорив співголова оргкомітету фестивалю Богдан Струтинський: «Культура та мистецтво – це найкоротший та найяскравіший шлях до комунікації. Ми створюємо позитивний імідж нашого краю та нашої країни. «Карпатський простір» – це синергія зусиль задля подальшого розвитку України».

Також на цьому засіданні присутні мали можливість почути про практичний досвід реалізації цієї реформи в Угорщині, Литві та Естонії.