ІФНМУ приймає Всеукраїнську олімпіаду з акушерства та гінекології

В Івано-Франківському національному медичному університеті 18-19 квітня відбувається II етап Всеукраїнської студентської олімпіади з акушерства та гінекології. Про це повідомили в прес-службі ІФНМУ.

В Івано-Франківську зібралися кращі майбутні акушер-гінекологи з усієї України.

«Участь беруть 35 студентів з абсолютно всіх вищих медичних навчальних закладів України. Це переможці першого етапу предметної олімпіади, який відбувався у кожному університеті окремо. До журі олімпіади входять професори і науковці з Івано-Франківська та інших медичних вишів держави», - йдеться у повідомленні.

Як розповів голова журі, завідувач кафедри акушерства та гінекології ім. І.Д. Ланового, професор Наталія Геник, II етап олімпіади у свою чергу складається з трьох етапів. Спершу студенти в симуляційному центрі Івано-Франківського обласного перинатального центру на спеціальних фантомах демонструють свої дії при невідкладних станах в акушерстві.

«Цього ми вибрали для студентів доволі складний і загрозливий стан — дистоція плечиків, коли народжується голівка, а плечовий пояс не можна звільнити, — говорить Наталія Геник. — У таких випадках в дитини можуть бути паралічі, вона може стати інвалідом, або й загинути. Якщо лікар за 6-7 хвилин не звільнить плечовий пояс, дитина може загинути. Цей стан тяжко передбачити, і лікар має швидко зорієнтуватися і правильно провести всі необхідні прийоми. Саме ці знання і показують сьогодні наші студенти».

19 квітня, на олімпіаді відбудуться два наступні етапи, які є теоретичними. Спершу студенти матимуть комп’ютерне тестування, а також вирішуватимуть дві ситуаційні задачі на комп’ютерній програмі «Віртуальний пацієнт».

Після цього відбудеться третій етап, своєрідний фінал, — 10 кращих студентів відкрито перед членами журі та усіма учасниками в усній формі демонструватимуть своє клінічне мислення з вирішення ситуаційних задач в акушерстві та гінекології.

ІФНМУ приймає цю олімпіаду вже третій рік поспіль. Уже наступного року за рішенням Міністерства охорони здоров’я цю «олімпійську» естафету прийме інший медичний заклад вищої освіти.