У Надвірні відкрили меморіальну дошку Олександрі Зварчук

У Надвірні відбулось відкриття меморіальної дошки засновниці і голові Надвірнянського осередку історико-просвітницького товариства «Меморіал» Олександрі Олександрівні Зварчук. Про це повідомили у Надвірнянській міській раді.

Дошку встановили на фасаді Музею історії Надвірнянщини, ініціаторкою створення та першим керівником якого саме була Олександра Зварчук.

Віддати шану пам’яті громадській діячці прийшли представники міської влади, духовенство, сім’я, родина, друзі, знайомі, представники обласного осередку «Меморіал», краєзнавці, історики та громадськість міста, району та області. Отець Юрій Зеленчук провів панахиду та освятив меморіальну дошку.

Міський голова Зіновій Андрійович у своєму виступі зазначив, що в історії нашого міста є небагато постатей, які б все своє свідоме життя присвятили боротьбі за утвердження незалежності України. Саме до такох особистостей і відноситься Олександра Зварчук і той внесок, який вона зробила у відновленні та збереженні історичної пам’яті про національно-визвольний рух Надвірнянщини важко переоцінити. Саме після проголошення Незалежності України члени Надвірнянського осередку товариства «Меморіал» організували розкопки і виявили останки розстріляних членів ОУН. І саме Олександра Зварчук організувала перепоховання Героїв до символічної могили «Борцям за волю України».

Довідка

Олександра Олександрівна Зварчук народилась 7 квітня 1939 року в селищі Делятин, де навчалась у середній школі. У 1962 році закінчила фізико-математичний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту. Тоді ж вийшла заміж. Наприкінці 1960-х рр. з сім’єю переїхала жити в Надвірну. Працювала вчителем у Добротові, Заріччі та Надвірнянській середній школі №1.

З 1989 року Олександра Зварчук брала активну участь у відновленні незалежності України на Надвірнянщині, займалась розкопками останків та перепохованням жертв тоталітарних режимів в Івано-Франківській області, зокрема в Ланчині, Дем’яновому Лазі, Ворохті. Доклала чимало зусиль для відновлення та збереження історичної пам’яті про національно-визвольну боротьбу в 40-50-х рр.. ХХ ст. на теренах Надвірнянського району. Заради цього стала однією із засновників, а згодом і керівником Надвірнянського осередку істотко-просвітницького товариства «Меморіал», а також створила та очолила у 1995 році перший в Україні Музей національно-визвольної боротьби, розташований в приміщені колишньої катівні НКВС-КДБ. Також у 2001 році О.Зварчук долучилася до створення культурно-мистецького фонду ім.В.Луціва.

У 2008 році на основі зібраної за час роботи в «Меморіалі» та музеї інформації Олександра Зварчук видає книгу про національно-визвольну боротьбу населення Надвірнянщини у 40-50-х рр.. ХХ ст. під назвою «Надвірнянщина: хресна дорога народного болю», в основі якої лежать розповіді учасників і свідків тих подій, а також списки загиблих і потерпілих. У патріотичному дусі виховала двох синів та до останніх днів свого життя вболівала за долю України. 29 січня 2015 року після важкої хвороби відійшли у вічність.