Савченко і Рубана звільнили з-під варти просто із зали суду

Народного депутата, героя України Надію Савченко і колишнього керівника Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана випустили із СІЗО. Суд Броварського району Київської області постановив, що Савченко і Рубан можуть вийти на свободу, оскільки в ніч на 16 квітня минав термін їх утримання під вартою, а нового терміну запобіжного заходу не було обрано. Отож їх звільнили просто із зали суду, інформує bbc.com.

Як відомо, В. Рубана і Н. Савченко затримали ще у березні 2018 року. За інформацією правоохоронних органів, Рубан намагався вивезти з окупованої території Донецької області велику партію зброї. Його підозрюють у незаконному поводженні зі зброєю та підготовці терактів і збройних замахів на державних діячів і політичних лідерів.

А Савченко вважають спільницею Рубана. 22 березня 2018 року Верховна Рада України дала згоду на зняття з неї депутатської недоторканості та притягнення її до кримінальної відповідальності, затримання і арешт. Колишньому народному депутатові інкримінували ряд злочинів, передбачених сімома статтями Кримінального кодексу України, зокрема вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу і захоплення влади в країні.

Нині ж ці люди на свободі. Надія Савченко заявила наприкінці судового засідання: "Я показала як за волю треба боротися. Я бажаю кожному несправедливо засудженому свободи. Я не порушую правила, не біжу за кордон, як гарантували прокурори, і не втікаю з України, тому що я Герой України. І для мене Україна не пусте слово. Я буду боротися за Україну", — заявила Савченко.