Івано-Франківськ підтримає зйомки фільму про Бандеру

До Івано-Франківська завітали представники некомерційної організації, яка залучає різні команди, сторони до створення фільмів. Про це повідомив міський голова Руслан Марцінків.

Зараз команда зосереджена на зйомках документальної стрічки «Я, Бандера», які мають відбутись на Франківщині та в Німеччині.

«Місто готове підтримати зйомки цього фільму, тим паче це вкрай актуально сьогодні. Я багато подорожував Україною, коли ще був нардепом, і добре розумію потребу цікавого кіно про національних героїв. Треба розвінчувати якісь ті міфи, які десятиліттями нав’язувались радянською системою. Такі люди, як Бандера, мають надихати нас – Схід і Захід – на продовження національної ідеї. Головне, по-сучасному, різнопланово подати погляд на постать Степана Бандери. Щоб ми могли пережити події того часу і відчути себе на місці героя», – зазначив міський голова Руслан Марцінків. Також він підкреслив, що особливо актуальними є зйомки фільму саме у нашому регіоні, адже для Франківська ця людина не просто ім’я в історії. Приміром, Степан Бандера та Роман Шухевич офіційно стали почесними громадянами нашого міста, коли ще були заборонені на державному рівні.
«Важливо, що зараз є українські фільми на всі смаки. Головне, щоб ми в масовому кіно не втратили контекст України, нації», – завершив Марцінків.

Про ідею фільму «Я, Бандера» та особливості створення розповів продюсер Олег Щербина.

«Принципово не хочемо втручання іноземців у кіно, бо це наша тема. Ми подаємо стрічку на конкурс Держкіно і впевнений, що отримаємо підтримку. Цей проект дуже потрібний і ми його зробимо!»Ю - сказав Олег Щербина.
«Поступово росте увага глядача, який за останні десятиліття звик до іноземного кіно, до українського продукту. Тепер Україна пропонує людям різножанрове кіно. Є попит і є перспектива росту. Але все ж доля українського кіно залежить від глядача», – підкреслив кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський. Також він зауважив, що дедалі більше українського кіно представлено на міжнародних фестивалях і конкурсах.

Зйомки «Я, Бандера» планують розпочати наприкінці року.

Восени на Прикарпатті зніматимуть іншу стрічку – «Надзвичайний похорон в Карпатах». Також міський голова анонсував, що в межах фестивалю «Карпатський простір» уже втретє в театрі кіно «Люм’єр» відбудеться показ українських фільмів.