Чверть території Прикарпаття небезпечна через кліщів

В Івано-Франківській області зареєстровано 204 (25,4% від всіх населених пунктів області) території неблагополучних щодо Лайм-бореліозу. Про це повідомили в Івано-Франківському обласному лабораторному центрі МОЗ України.

У 2018 році виявили 26 нових неблагополучних щодо Лайм-бореліозу територій. «Зустріч» з кліщами відбувалась при відвідуванні лісу, парків, садів населених пунктів.

З переліком територій неблагополучних з Лайм-бореліозу можна ознайомитись тут

В 2018 році в області рівень захворюваності на Лайм-бореліоз становив 4,3 проти 4,73 на 100 тис.н. в 2017 році.

«Найвища захворюваність зареєстрована в Рожнятівському (12,13 на 100 тис.н.) та Верховинському (10,66 на 100 тис. н.) районах. Не виявлено жодного випадку Лайм–бореліозу в Городенківському, Долинському, Снятинському районах та місті Болехові. На території Яремчанської міської ради мали місце інфікування бореліями туристів під час відпочинку в лісі Буковель - Яблуницького перевалу», - йдеться у повідомленні.

В перших три дні зверталось за медичною допомогою половина хворих (50,8%), в переважній більшості (86,4%) мало місце присмоктуання кліща. Клінічні форми перебігу захворювання: 64,4% випадків середньої важкості, легка форма становила - 32,2% і важкі - 3,4%.

Найвищий індекс рясності кліщів зареєстрований у Верховинському (31,8) та Косівському (22,9) районах.

Найменша чисельність кліщів у Снятинському (4,2) та Городенківському (4,5) районах, де власне відсутні випадки захворювання на Лайм – бореліоз.

З метою попередження «зустрічі» з кліщами в період їх активності (квітень-травень та вересень-жовтень) доцільно застосовувати персонально репеленти (хімічні речовини, які відлякують комах, кліщів, гризунів, птахів - Ред).

У місцях скупчення великої кількості людей необхідно проводити акарицидні обробки територій.