У Калуші вшанували пам’ять Романа Шухевича

5 березня у Калуші відбулися поминальна панахида та покладання квітів до пам'ятника генерал-хорунжому УПА Романові Шухевичу з нагоди вшанування 69-ї річниці трагічної загибелі. Про це повідомили у Калуській РДА.

«Зібралося чимало мешканців Калущини: влада району та міста, ветерани ОУН-УПА, духовенство, ветерани та бійці АТО, молодь, жителі Калуша та району. У скорбному заході взяв участь голова РДА Іван Данів. Священнослужителі о. Олександр Марків та о. Федір Мороз відслужили панахиду та наголосили на звитягах наших воїнів, які щомиті боронять незалежність України. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх загиблих захисників України. Згадали й Богдана Гавриліва, жителя Калуша, який загинув на Донбасі», - йдеться у повідомленні.

Учасники заходу поклали вінки та квіти до пам’ятника Романові Шухевичу.

Довідка

Головнокомандувач Української Повстанської Армії Роман Шухевич загинув 5 березня 1950 року у с. Білогорща Львівської області у бою з підрозділами Внутрішніх військ та УМДБ. На нього полювали близько тисячі солдатів МДБ. Шухевича хотіли взяти живим, щоб потім публічно судити і привселюдно стратити. Утім, 43-річний генерал-хорунжий не збирався здаватися. У перестрілці він застрелив майора МДБ. Важко поранений автоматною чергою, Роман Шухевич вистрелив собі у скроню. Сталін наказав тіло спалити, а попіл розсіяти над Збручем. Навіть мертвий Шухевич був страшний для радянської імперії, а тому не мав права на поховання. Уся родина Романа Шухевича була репресована.