У ЄС планують відмовитись від переведення годинників

Комітет з питань транспорту Європарламенту проголосував за відмову від переходу на літній і зимовий час у Євросоюзі з 2021 року.

Проект для затвердження мають підтримати ще Європарламент та країни-члени ЄС, повідомляє 24tv.ua.

До голосування у Європарламенті, яке має відбутися найближчим часом, мають врегулювати усі питанння щодо скасування сезонного переведення годинників. Зустріч міністрів транспорту країн Євросоюзу щодо цього питання відбудеться аж у червні.

Депутат від Соціал-демократичної партії Німеччини Ізмаіл Ертуґ зазначив, що потрібна довгострокова стратегія та загальноєвропейський підхід, адже транспортному сектору і внутрішньому ринку потрібен час, щоб пристосуватися до змін.

За результатами онлайн-голосування, яке проводили у Західній Європі в 2018 році, Єврокомісія рекомендувала відмовитись від переведення годинників вже у 2019-му. Тоді 80% громадян ЄС підтримали ініціативу. Але цього року її неможливо запровадити, бо кожна країна має провести власне внутрішнє голосування, щоб визначити, на якому часі вони хотіли б залишитись і надалі.

Перехід на літній і зимовий час у ЄС законодавчо було врегульовано лише в 2002 році, щоб різниця у часі не спричинювала проблеми у роботі транспорту, повітряного та залізничного сполучення. Відтоді годинники почали переводити в останні неділі березня та жовтня.

Цікаво, що Італія та Франція почали переводити годинники ще у 60-х роках минулого століття, Німеччина - у 1980 році.

В Україні ще з початку минулого століття було запроваджено сезонне переведення годинників. Час від часу його скасовували, а потім знову запроваджували. І нині в нашому суспільстві тривають суперечки щодо доцільності переведення годинників на літній чи зимовий час. Ще й не можуть вибрати, який з них кращий.