У рейтингу верховенства права Україна на 77-му місці

Згідно з останніми даними досліджень, Україна посідає 77-ме місце зі 126 у рейтингу верховенства права. Нинішній рейтинг продемонстрував подальше погіршення з верховенством права в усьому світі, зокрема у сфері обмеження урядових повноважень, що свідчить про зростання авторитаризму.

Наша держава ще кілька років тому була у цьому плані на 74-місці. Тобто, як зауважують аналітики, у нас нічого не міняється. Навіть пролита на Майдані і на Донбасі людська кров, понівечені і втрачені життя не змогли змінити ситуацію на краще.

Результати рейтингу оприлюднені на сайті міжнародної неурядової організації World Justice Project (Проект світового правосуддя), інформує "Радіо "Свобода".

За даними експертів організації у порівнянні з попередніми роками Україна опинилась на сьомому місці серед 13 країн регіону Східної Європи і Центральної Азії. Тобто в рейтингу вона між Таїландом і Сербією.

Лідерами рейтингу є Данія, Норвегія й Фінляндія. На останніх місцях - Демократична Республіка Конго, Камбоджа і Венесуела. Росія – на 88-му місці, Білорусь – на 66-му.

Індекс верховенства права відображає забезпечення законності в країні та розраховується з урахуванням рівня корупції, відкритості уряду, стану урядових повноважень, фундаментального характеру права, забезпечення порядку й безпеки, цивільного та кримінального правосуддя.

Як зазначають укладачі звіту, нинішній рейтинг демонструє подальше обмеження прав простих людей у світі і ріст авторитаризму у більшості держав.