Статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення скасовано

Конституційний Суд України скасував статтю Кримінального кодексу КК 368-2, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення. Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, що стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує підозрюваного самому доводити законність його статків, тоді як законодавство покладає тягар доведення виключно на обвинувачення. Через таке рішення Антикорупційний суд не зможе притягти до відповідальності чиновників і депутатів за їхніми електронними деклараціями.

Такий висновок мотивовано тим, що норми кримінального законодавства мають бути ясними і недвозначними, бо в результаті залучення до кримінальної відповідальності може бути обмежено свободу людини та інші її конституційні права та свободи, йдеться в повідомленні КСУ. У суді також зазначають, що законодавча складова вказаної статті допускає звинувачення, засноване на припущеннях.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили ще в 2015 році. Це було однією з вимог Євросоюзу на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед Міжнародним валютним фондом, закріпленим меморандумом. І за три роки з того часу антикорупційне бюро відкрило достатньо кримінальних справ за цією статтею.

Проте не всі чиновники підтримали прийняття цього закону, як і закону про депутатську недоторканність. І ще в грудні 2017-го 59 народних депутатів, серед яких і фігуранти справ за цією статтею Кримінального кодексу, зробили Конституційне подання щодо ліквідації відповідальності за незаконне збагачення.

Офіційно рішення Конституційного суду мало бути опубліковано сьогодні, 27 лютого.

Наслідки ймовірного рішення Конституційного Суду не лише для гучних розслідувань Національного антикорупційного бюро України, а й загалом для України передбачувані. Адже криміналізація незаконного збагачення була однією з вимог одразу двох міжнародних партнерів України – МВФ і ЄС.

Через скасування відповідальності за незаконне збагачення Україна не зможе отримати наступний транш від МВФ, навіть якщо всі інші зобов'язання за меморандумом будуть виконані.

Без коштів МВФ Україна може зіткнутися із черговими труднощами у виплатах зовнішніх запозичень, соцвиплат усередині країни. Також не зможе цього року погасити борг у 14 млрд. доларів США, що складає 75% від міжнародних резервів України. Наслідки усього цього звичайно ж ляжуть на плечі простих українців.